Rodinný rozpočet by neměl být ve střídavé péči

2. leden 2014
Šetřete s námi

Každý den děláme nespočet malých i větších ekonomických rozhodnutí. Co koupit? Jak spořit? Kde najít tu nejlepší nabídku? Projekt Šetříme s Radiožurnálem vám pomůže zorientovat se v základních ekonomických tématech. Navštivme jednu rodinu z Českých Budějovic.

U projektového manažera Míry a jeho manželky na rodičovské dovolené Markéty strávíme několik týdnů. Zajímá nás, jak hospodaří a proč. Oni by zas rádi věděli, jestli by něco nemohli dělat lépe.

„Máme dvě dcery. Jedné je šest a druhé jeden rok. Jsme z Prachatic, ale žijeme v Českých Budějovicích,“ vysvětluje Míra. „Nejvíce v současné době investujeme do dětí a jejich kroužků,“ dodává Markéta.

Čtěte také

„Prioritou jsou děti,“ zdůrazňuje Míra. „Část peněz jde na spoření – stavební a penzijní. Zbytek rozdělíme na financování bytu, na kroužky, školku, jídlo, oblečení,“ vyjmenovává Markéta. Rozpočet prý mají promyšlený, i když ne do detailů.

Část peněz odkloňte na spořicí účet

„Rodinný rozpočet by neměl být v takzvané střídavé péči. Partneři by se měli dohodnout, kdo ho bude spravovat, protože jen tak má rodina přehled o tom, kolik utrácí,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu Maminka Klára Kotábová.

Je třeba mít úspory pro neočekávané výdaje, průběžně šetřit na dražší položky rozpočtu, například na dětské sedačky, a také tvořit rezervu.

Čtěte také

„Ideální je, když se na začátku měsíce nebo v den výplaty vezme část peněz a odkloní se na spořicí účet. Peníze se nechají ležet a neutratí se. Rodina pak ví, že může hospodařit jen s částkou, která na účtu zbyla,“ radí Klára Kotábová.

Fyzické peníze pomáhají

To by měl být ideálně trojnásobek měsíčního příjmu rodiny. Pro takové plánování je ideální udělat si jednoduchý rozpis povinných plateb, útraty podle běžných zvyků rodiny a plánovaných investic nebo aktivit.

Mnoha lidem pomáhají fyzické peníze. Při platbách on-line nebo kartou mnozí z nás utrácejí snadněji. V takových případech je dobré plánovaný měsíční rozpočet vybrat a uložit podle účelu třeba do oddělených obálek.

autor: zvl
Spustit audio