Letní tábor za 10 tisíc, nebo jen za dva tisíce? Promyslete rodinné koníčky včas

7. leden 2014
Šetřete s námi

Za kvalitní věci jsme často ochotni si připlatit, zvlášť když se jedná o děti. Jenže například u zájmových kroužků kvalita s cenou nijak nesouvisí. Často můžeme stejné služby pořídit za nesrovnatelné ceny.

„Naštěstí děti nechodí na kroužky, pro které by potřebovaly speciální výbavu, ale i tak jsou finančně náročné,“ říká Markéta a rychle počítá. Aktivity obou dcer vyjdou rodinu asi na 15 tisíc korun ročně.

Podle šéfredaktorky časopisu Maminka Kláry Kotábové je důležité nesoustředit se jen na mezinárodní a primárně komerční firmy. „Za zlomek financí si děti užijí i ve skautu nebo sokolu. Když budete uvažovat v horizontu desítek let, tak v sokolu i skautu budou děti jezdit za nižší ceny na letní tábory. A to je také položka v rodinném rozpočtu,“ upozorňuje.

Čtěte také

„Můžete poslat dítě na tábor za 10 tisíc, ale také jen za dva tisíce,“ dodává. A stejné je to podle ní s koníčky dospělých. Promyslet si své aktivity včas totiž může být velmi výhodné.

Za cenu jedné knihy máte roční poplatek do knihovny

„Můžete si zaplatit půlroční kurz drhání nebo výtvarné výchovy. A když zaplatíte před začátkem kurzu, získáte zajímavou slevu, třeba i 30 nebo 40 %,“ radí Klára Kotábová.

„Koníčky se podřizují rodině,“ konstatuje Mirek. „Sem tam výtvarná činnost, fotografování, knihy,“ vyjmenovává Markéta své koníčky.

Markéta a Mirek prozatím do knihovny nechodí. Zřejmě začnou se školní docházkou dcery Báry. Za zápisné, které se pohybuje do 100 korun, a roční poplatek v rozmezí 100 až 200 korun získají neomezený přístup nejen ke knihám, ale i internetu a na akce nejrůznějšího druhu. Náklady jsou stejné jako na jednu knihu.

autor: zvl
Spustit audio