Co dělat, aby se vám pojištění domácnosti neprodražilo?

23. leden 2014
Šetřete s námi

Platná pojistka ještě nezaručuje, že vám banka v případě neštěstí vyplatí peníze. Víte, jak pojistit domácnost a odhalit chytáky v pojistné smlouvě?

„Poté, co nás sousedka už dvakrát vytopila, se nám pojištění vyplatilo. Měli jsme peníze na opravu, a tak to má své výhody,“ popisuje Markéta z Českých Budějovic. Pro její rodinu je pojištění domácnosti samozřejmostí.

Patrik Nacher, publicista, který se zabývá financemi, upozorňuje, že text smlouvy je nutné dobře prostudovat. Často je v něm uvedena výluka, kdy na pojistné plnění nemůže dojít. „Ve smlouvách jsou pojistné události typu pád letadla, ale naopak v nich chybí pojištění proti krádeži,“ uvádí příklad.

Čtěte také

Ptejte se písemně, radí publicista

Základní pojistka se tak může prodražit o nejrůznější dodatky. Ve smlouvě by mělo být uvedeno, pro jaké případy pojistka platí a na co se vztahuje. „Když pojistíte dům, jehož součástí je garáž, máte pocit, že jste pojistili i garáž. Jenže garáž může být úplně mimo a nemusí patřit pod dům,“ prozrazuje.

Text smlouvy navíc nemusí být srozumitelný nebo si ho každý může vykládat po svém. V takových příkladech byste si měli vše ověřit. „Nejlepší je se písemně ujistit, jestli navrhovaná smlouva obsahuje všechny události, proti kterým se pojišťujete. Když bydlíte u řeky, pojistíte se proti rozlití řeky,“ zdůrazňuje Patrik Nacher.

Čtěte také

A na jakou částku byste měli nemovitost pojistit? „Pojistná částka hodnoty nemovitosti se nemusí rovnat odhadu. Když si necháme udělat posudek, dozvíme se takzvanou reprodukční cenu, což je částka, za kterou bychom nemovitost znovu postavili,“ vysvětluje Dana Míchalová, finanční poradkyně společnosti Partners.

Pojištění může průběžně zdražovat

Naopak pojištění domácnosti má odrážet cenu veškerého vybavení, ale i běžných věcí, které v bytě máme. Pozor si dejte na podpojištění. Hodnota nemovitosti v čase nebo třeba po rekonstrukci stoupá, což je dobré do pojištění promítnout.

Jsou dvě možnosti – pojistku upravovat individuálně, nebo nastavit zvýšení pojistné částky automaticky. To však znamená také průběžné zdražování pojistky, zpravidla o pět procent na rok.

autor: zvl
Spustit audio