Spoření pro děti: jsou lepší dětské účty, dluhopisy, nebo investování?

24. leden 2014
Šetřete s námi

Úročení běžných spořicích účtů není vysoké, což platí i pro dětské spoření. Vzhledem k tomu, že peníze ukládáme na 10 nebo třeba i 20 let, je možné najít mnohem výhodnější varianty. Jaké?

„Obě děti mají stavební spoření i dětské účty,“ říká Markéta z Českých Budějovic s tím, že dětské účty nezakládali kvůli zhodnocení peněz, ale aby se děti naučily, jak nakládat s penězi. „V osmi letech by měly dostat platební kartu, se kterou by mohly se souhlasem rodičů disponovat,“ dodává.

Čtěte také

Stavební spoření je nejvýhodnější na šest let při ročním vkladu 20 tisíc korun. Vyplatí se však už od 12 tisíc ročně. Finanční publicista Patrik Nacher tvrdí, že nemusíme nutně hledat produkty, které jsou označené jako spoření pro děti.

Státní dluhopisy jsou sázkou na jistotu

„Pro dítě bych zvolil termínovaný vklad, pokud vím, že peníze nebudu potřebovat, nebo stavební spoření s nějakou vyšší cílovou částkou. Využil bych navíc poplatkové prázdniny, které bývají před koncem roku,“ radí. „Nebo bych šel a koupil státní dluhopisy,“ zmiňuje.

Spořicí státní dluhopisy můžeme nakupovat od částky tisíc korun a více. Nejkratší možná doba splatnosti je rok. Dluhopisy jsou sázkou na jistotu. O nic nepřijdete, ale ani příliš nevyděláte. Ten, kdo například koupil v prosinci 2013 státní dluhopis za tisíc korun termínovaný na pět let, vydělá podle aktuálního propočtu 160 korun.

Čtěte také

Investovat můžeme už 100 korun měsíčně

Na spoření, se kterým počítáme až pro období dospělosti dětí, jsou dobré středně- nebo dlouhodobé produkty. V takovém případě se nabízí klasické investování. „Když máme miminko, kterému chceme spořit do 25 let, je lepší doporučit nějaké pravidelné investování,“ zamýšlí se Dana Míchalová, finanční poradkyně společnosti Partners.

V takovém případě si však nejprve musíme ujasnit, jaký stupeň rizika uneseme. Podle toho zvolíme investiční strategii. Investovat můžeme od 100 korun měsíčně, což je nejpřístupnější varianta.

autor: zvl
Spustit audio