Jak vzniklo slovo pexeso? Může za něj tak trochu i Jaroslav Dietl...

3. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Víte, jak vzniklo slovo pexeso? Je to upravená zkratka televizního pořadu s názvem Pekelně se soustřeď!

Pořad Pekelně se soustřeď se vysílal v letech 1965 až 1972 během Libereckých výstavních trhů. Autorem pořadu byl scenárista Jaroslav Dietl a moderoval jej Karel Štědrý.

V té době jistý Zdenek Princ, čerstvý zaměstnanec nakladatelství Pressfoto, dostal za úkol vymyslet nějakou novou hru, která by činnost nakladatelství odstartovala. Princ oprášil svoji starou myšlenku na hru Obrázková mozaika, složenou z 32 obrázkových dvojic, a nápad byl přijat.


Předchůdce pexesa bychom mohli najít v tradiční japonské hře se škeblemi zvané Kai awase. Při této hře bylo úkolem účastníků vyhledávat z hromádky škeblí dvě poloviny, které patřily k sobě. Později se na vnitřní stranu malovaly obrázky.

Nelíbil se však její název a nakladatelství uvažovalo, že zakoupí od Dietla licenci na používání jména Pekelně se soustřeď. Nakonec se jim ale nechtělo takové finance vynakládat a Princ dostal za úkol vymyslet jednoslovné pojmenování. Inspiroval se názvem soutěže, vytvořil z něj zkratku, písmeno K vyměnil za X, a slovo pexeso bylo na světě.

První pexeso, které Pressfoto v roce 1965 vydalo, mělo motivy tehdy nesmírně populárních mayovek. S rozšířením této hry se začal název používat běžně i jako obecné označení druhu hry, nikoliv pouze určitého výrobku jednoho výrobce.

autor: ČRo
Spustit audio