Angličtina je světovým jazykem číslo 1. Víme proč!

29. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Angličtina je dnes světovým jazykem číslo jedna. Koneckonců děti téměř po celém světě se ji učí už od malička. Víte ale, proč tomu tak je?

Co do počtu rodilých mluvčích sice představuje angličtina po čínštině a španělštině až třetí nejrozšířenější jazyk na světě, přesto je světovým jazykem číslo 1. Ještě v 19. století tento primát držela francouzština, ale ztráta francouzského velmocenského postavení a naopak politický a ekonomický vzestup USA tuto situaci zvrátil.

Pomohlo k tomu také Britské impérium, které se na začátku dvacátého století rozkládalo přes čtvrtinu světa, s výjimkou USA. Anglický jazyk je teď oficiálním nebo dominantním jazykem v 75 oblastech: to vše je odkaz bývalého impéria.


I přes hegemonii angličtiny zůstává hlavním diplomatickým jazykem francouzština.

Angličtina dnes bezpochyby představuje novodobou lingua franca, přední jazyk vědy, světového obchodu, diplomacie, velkých mediálních agentur nebo turistiky. Sedmdesát procent světové pošty a 80 % všech počítačových a internetových informací je napsáno v angličtině a jako druhým jazykem jí hovoří na různých úrovních pokročilosti až 1,4 miliardy lidí na celém světě.

Velká popularita angličtiny spočívá v její relativní jednoduchosti. Přes bohatou slovní zásobu, kterou angličtina disponuje, má poměrně snadnou gramatiku. Ke konverzaci v tomto jazyce nepotřebujete znát gramatické rody ani pády, a i pravopis je poměrně snadný.

autor: ČRo
Spustit audio