Proč se Francie jmenuje Francie?

1. srpen 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Víte, odkud se vzalo jméno Francie? Souvisí to s historickým vývojem této evropské země.

Od třetího století našeho letopočtu začaly na území tehdejší římské provincie, která nesla název Galie, pronikat germánské kmeny a postupně z něj vytlačovaly Římany.

Kromě Vizigótů a Burgundů šlo zejména o sálské Franky, původem z území dnešního Nizozemska, kterým se za panování krále Chlodvíka I. podařilo na úkor ostatních ovládnout skoro celou Galii. Bylo to na konci pátého a začátku šestého století.


Největšího rozmachu dosáhla Francká říše za vlády Karla Velikého (742–814). Krátce po jeho smrti se rozpadla na tři části, na jejichž základech vznikly základy středověké Francie a Německa.

Chlodvík navíc přistoupil ještě k jednomu důležitému kroku, a to sice ke konverzi ke katolictví. Francká říše tak rázem získala mocné spojence v osobách papeže a byzantského císaře.

O významu říše, která svého vrcholu dosáhla zhruba o dvě stě let později za panování Karla Velikého, není třeba dlouze diskutovat. Protože se Frankové stali prvními sjednotiteli země, nepřekvapí nás ani to, že po nich Francie nese i svůj název.

autor: ČRo
Spustit audio