Proč mají Simpsonovi žlutou barvu?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Animovaný seriál Simpsonovi vytvořil režisér a scénárista Matt Groening původně jako doplněk pro Show Tracey Ullmanové v roce 1987. Byly to pouhé dvouminutové skeče.

Původ jejich žluté barvy může mít dvě vysvětlení. První říká, že ve chvíli, kdy autor Simpsonovy navrhoval, měl po ruce pouze žlutou barvu. Ještě častěji se zmiňuje, že jsou žlutí proto, aby na první pohled upoutali pozornost u diváků, kteří zrovna přepínají mezi televizními kanály.

Čtěte také

Jiný pohled na tuto otázku má jeden z prvních spoluanimátorů Simpsonových, Gabor Csupo, který na ni se smíchem odpovídal v rozhovoru během Mezinárodního festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. „Když jsme tu barvu viděli, okamžitě jsme jí propadli. Působilo to nově,“ říkal.

„Pak však producent James Brooks přišel s tím, že to do televize nemůže jít, a jestli nechceme přidat třeba růžové nebo hnědé vlasy. Naštěstí tou dobou točil v New Yorku a rozhodlo se bez něj. Vtipné je, že když pak měli Simpsonovi úspěch, říkal všude, jak skvělý nápad byla ta žlutá barva.“

Podívejte se na video, jak vypadali Simpsonovi v roce 1989.

autor: ČRo
Spustit audio