I vaše chodidla můžou zavánět jako sýr. Víme proč

22. srpen 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Zápach pořádně uleželého romadúru si někdy nezadá s odérem nohou běžce, který právě uběhl maratón.

Tato analogie není zcela náhodná. Zápach nohou a uleželého sýra mají totiž stejného původce – bakterii Brevibacterium linens, která se vyskytuje na lidské pokožce a zároveň je využívána v mlékárenském průmyslu.

Za zápachem některých sýrů stojí i ušlechtilé plísně. Nejvíce zapáchající sýry jako romadúr, limburský sýr nebo olomoucké syrečky vděčí za příznačný odér právě zmíněné bakterii.

Brevibacterium linens vytváří charakteristický mazlavý povlak, pod kterým sýr postupně dozrává. Zapáchající bakterie se množí zejména v teplém a vlhkém prostředí. Sýry jsou proto pravidelně namáčeny v solném roztoku a ukládají se do sklepů s předepsanou vlhkostí a teplotou.

Z toho logicky vyplývá, že chceme-li se vyhnout zápachu nohou, musíme dbát na suchou a dobře větranou obuv.

autor: ČRo
Spustit audio