Začíná panika! VB je nemilosrdná, bije bez ohledu na věk a pohlaví

17. listopad 2014

Přesně před 25 lety policie tvrdě zasáhla proti studentskému pochodu v centru Prahy. Radiožurnál v unikátním projektu představuje klíčové události v přímém přenosu. Opět se tedy vypravujeme do roku 1989 na Národní třídu v Praze, kde pohotovostní policejní sbory zasahují proti demonstrantům...

Kousek od obchodního domu Máj před řadou policistů dál sedí na zemi několik desítek mladých lidí. Další stovky, možná tisíce za nimi stojí. V policejních štítech se odrážejí zapálené svíčky. Sem tam se objeví i prskavka…

Teď se ale začíná kordon hýbat směrem k lidem. Někteří studenti couvají. Další se odmítají zvedat. Začíná panika, ozývají se nová hesla. Pohotovostní pluk SNB se dostává mezi studenty a jsou vidět první kopance do sedících lidí. Teď se přidávají i rány obušky. Vzniká tlačenice, lidé narážejí i do zaparkovaných aut.

To už začínají příslušníci VB nemilosrdně bít i stojící demonstranty, a to bez ohledu na věk nebo pohlaví. Vidím tu i ty, kterým ještě určitě nebylo ani 15 let. Dav zjišťuje, že není kam utéct – další policisté jsou totiž i na druhé straně u Národního divadla.

Lidé hystericky brečí a křičí, někteří nemůžou v tlačenici dýchat. Policisté tvoří uličky, do kterých demonstranty nahánějí a bijí. Na místě jsou i policejní psi. Část studentů se snaží utíkat Mikulandskou ulicí, tam ale narážejí na další jednotky. Na akci dohlíží i velitelé s vysílačkami.

autor: hla
Spustit audio