Zaměstnanci v Česku pracují na 70 %. Oslabování koruny nás tlačí k tomu, abychom byli montovnou Evropy, říká ekonom

V Česku postupně roste produktivita práce, stále ovšem zaostává za unijním průměrem, potvrzují nové údaje Eurostatu, které dnes uveřejnily Hospodářské noviny. Zaměstnanci pracují prý na 70 % ve srovnání s průměrným výkonem obyvatel Evropské unie. Česko tak obsadilo 10. místo unijního žebříčku, který vedou Lucembursko, Belgie a Nizozemsko.

Výše než Česko se ve zmíněném srovnání ocitli nejen Slováci, ale také třeba Řekové. „Neřekl bych, že by snad v Česku lidé pracovali s menší pílí. Vypovídá to dost o celkovém kontextu ekonomiku, zaostává manažerské řízení i kapitálové vybavení, mám na mysli zařízení a stroje i formu lidského kapitálu, tedy horší manažerské řízení a nedostatečná kvalifikace pro určité obory,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Jak zmiňuje v rozhovoru s moderátorkou Veronikou Sedláčkovou, hovoří se o nedostatku pracovníků pro technické obory. „Na druhou stranu je tu poměrně překvalifikovaná pracovní síla. Projevuje se humanitní vzdělání studentů, kteří pak nenacházejí adekvátní uplatnění,“ zmiňuje.

To všechno podle Lukáše Kovandy přispívá k zaostávání produktivity. A nepomáhá ani Česká národní banka, která už čtvrtým rokem oslabuje korunu. „To nás tlačí, abychom byli spíš montovnou nebo skladištěm Evropy,“ domnívá se. Silnější koruna by dle jeho názoru umožnila přístup k zahraničnímu know-how a technologiím. „Což by pomáhalo dostat českou ekonomiku na vyšší vývojový stupeň,“ dodává.

autoři: ves , šše
Spustit audio