Češi stále vítězí ve spotřebě piva. Přibývá malých i létajících pivovarů

Česko je zemí pivařů, potvrzují statistiky. Jen za loňský rok tu přibylo více než 22 nových minipivovarů. V současnosti jich jsou po celé republice přes 300. Podle Českomoravského svazu minipivovarů by jejich celkový počet mohl stoupat až k dvojnásobku.

Za nárůstem stojí zřejmě hlavně touha lidí vyzkoušet něco nového. Spotřebitele láká hlavně v Česku neobvyklá nabídka. I díky nejrůznějším festivalům a akcím na podporu minipivovarů nebo příhraniční turistice spotřeba zlatavého moku roste.

Podnikatelé se navíc nebojí investovat, přestože nejde o levnou záležitost. Výrobna vyjde zhruba na 5 až 7 milionů korun. Roční výnos ale může dosáhnout až 10 %.

Většina malých pivovarů má kapacitu kolem jednoho tisíce hektolitrů za rok a vaří jen pro vlastní klientelu. Rozdíl je také v nabídce. Minipivovary si můžou dovolit experimentovat, a tak nabízejí například piva s vysokým obsahem alkoholu nebo s příchutí.

144 litrů piva za rok

Kromě zakládání vlastních pivovarů jsou v Česku trendem létající, kočovné pivovary. Jde o podniky, které mají svoji recepturu, ale nevlastní technologii. Využívají proto kapacity jiných pivovarů, v jejichž areálech piva vaří.

Každý Čech vypije v průměru 144 litrů piva za rok. Česká republika se stále řadí na první příčku v konzumaci piva. Druhé je Německo se 113 litry a třetí Rakousko. Předloni české pivovary uvařily skoro 20 milionů hektolitrů piva, to je přibližně o 2 % více než o rok předtím. Kromě tradičního ležáku zákazníci vybírají z regálů obchodů polotmavé a řezané pivo v lahvích. Loni se jich prodal dokonce dvojnásobek – 66 tisíc hektolitrů.

autor: zus
Spustit audio