Londýnský starosta bude prosazovat odchod Velké Británie z EU. Jeho oznámení zahýbalo sázkařskými kurzy

22. únor 2016

Podle některých sázkových kanceláří výrazně stoupla pravděpodobnost, že Britové podpoří odchod z Evropské unie. Může za to londýnský starosta Boris Johnson. Oznámil totiž, že v červnovém referendu bude hlasovat pro takzvaný Brexit.

Původně prý nechtěl bojovat s vládou Davida Camerona. Ale nakonec chce pro Brity lepší budoucnost a kontrolu nad jejich zemí. Unie podle něj ohrožuje britskou suverenitu.

Pochopitelně, že vyjádření londýnského starosty ještě víc rozvířilo debaty kolem Brexitu. A pokud jde o britského premiéra Davida Camerona, okamžitě přišel s protiakcí.

V rozhovoru pro televizi BBC vzkázal londýnskému starostovi a všem, kteří chtějí hlasovat pro odchod z Evropské unie, že je to špatné rozhodnutí. Země je podle něj silnější jako součást větších mezinárodních celků jako je NATO, OSN a také Evropská unie. Ta prý nabízí jednu z cest, jak ve světě prosazovat změny.

Čtěte také

Většina ministrů za ním stojí, několik členů britské vlády už ale oznámilo, že budou hlasovat pro vystoupení. Johnsonovo rozhodnutí mezitím komentovala řada dalších politiků.

Šéf liberálních demokratů usilujících o setrvání země v osmadvacítce Nick Clegg ho označil za součást vnitrostranického boje konzervativců. Předseda protievropské strany UKIP Nigel Farage ho naopak přivítal a doufá, že se Johnson vrhne do kampaně s plnou silou.

Za každou vsazenou libru dvě

Johnsonova podpora odchodu Británie už zahýbala také sázkovými kancelářemi. Londýnská sázková kancelář Ladbrokers změnila kurz sázek na Brexit z 12:5 na 2:1.

Pokud voliči opravdu podpoří Brexit, za každou vsazenou libru bude úspěšný tipující inkasovat libry dvě. Kurz z nedělního rána byl přitom daleko výhodnější – sliboval 12 liber za každých vsazených pět.

autor: mach
Spustit audio