Ceny zlata, železa a ropy začaly růst. Vyplatí se do nich investovat?

Ceny základních surovin, jako jsou zlato, železná ruda nebo ropa, začaly oživovat. Myslí si to alespoň analytici Goldman Sachs. Ti ale také upozorňují, že oživení světové ekonomiky není tak rychlé, aby vyvolalo větší poptávku po těchto surovinách.

V pondělí vzrostla spotová cena železné rudy přes 18 procent. A to kvůli očekávání, že Čína bude mít v úmyslu zvýšit produkci oceli. Cena zlata vzrostla na 13měsíční maxima.

Růst podpořila naděje, že americký Federální rezervní systém nebude zvyšovat úrokové sazby. Ropa se podívala na tříměsíční maximum téměř čtyřicet jedna a půl dolaru za barel v případě severomořské ropy Brent. To se stalo včera v počátku obchodování. Později ale zase zlevnila přibližně o dolar.

Čtěte také

Dolů ji poslala zpráva analytiků společnosti Goldman Sachs. Ti varují před optimismem a myslí si, že růst cen komodit nevydrží, protože oživení světové ekonomiky není tak rychlé, aby vyvolalo větší poptávku po surovinách. Rozhodně ne takovou, která by převýšila nabídku a vedla k růstu cen.

Stabilní růst nevydrží, varují analytici

Ostatně na příkladu ropy je zjevné, jak málo stačí, aby její ceny opět poklesly. Předtím je zvedla naděje na společný postup velkých ropných států s cílem podpořit ceny této komodity. Minulý týden získaly ceny ropy zhruba deset procent. Trh podporovaly vyhlídky na snižování přebytku nabídky, zejména v podobě omezování těžby.

Jenže stačil názor analytiků Goldman Sach, že ještě nenastal čas rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou, aby rally ropných cen skončila a nadšení z růstu cen vystřídala opatrnost obchodníků.


Suroviny na komoditním trhu je možné nakupovat například prostřednictvím makléře. Je ale otázka, zda se to při obvykle malých sumách, které jednotlivý člověk do obchodu investuje, vyplatí. A pak také záleží na tom, jak se budou ceny komodit dál vyvíjet.

Stabilní růst nedrží ani ceny železa a zlata, a to proto, že je utváří právě očekávání na trhu. Čínská vláda v minulých dnech zveřejnila své plány na příští pětiletku. A z nich je patrné, že bude snižovat těžbu uhlí a produkci oceli.

Takže předpoklad, že bude potřebovat více železné rudy, padá. A podobně zlato – spekulace na to, jak bude americká centrální banka hýbat s úrokovými sazbami, se ukázala jako značně přehnaná. Americký FED přistupuje ke změnám pomalu a obezřetně, proto se zpomalily i výkyvy cen zlata.

autoři: jhn , lvb
Spustit audio