17 tisíc fotočlánků a 4 elektromotory. Nové technologie můžou změnit svět, věří piloti letounu Solar Impulse

Bez paliva, bez cestujících a beze spěchu – tak by se dala charakterizovat cesta letadla na sluneční pohon Solar Impulse kolem světa. V neděli přistál letoun v Kalifornii a teď se připravuje na přelet Ameriky. Jen s využitím sluneční energie má urazit cestu dlouhou celkem 35 tisíc kilometrů. Kdy se vydá na další část své cesty, záleží podle vedení projektu hlavně na počasí.

„Dobré ráno, Kalifornie. Díky za přistání!“ zvolal pilot solárního letounu Bertrand Piccard, když vystoupil z kokpitu stroje. V letadle strávil dva dny a 14 a půl hodiny. Za tu dobu urazil ze soustroví Havaj přes 4 tisíce kilometrů. Zatímco proudovému letadlu by cesta trvala řádově několik hodin, solární letadlo na to potřebovalo hodin více než 60. Ale nespotřebovalo ani gram paliva a nevypustilo do ovzduší asi miligram oxidu uhličitého.

Bertrand Piccard chce, podobně jako jeho otec i dědeček, vědeckými objevy inspirovat ostatní, aby se snažili o nemožné, aby získali průkopnického ducha. To alespoň říká v propagačním videoklipu projektu Solar Impulse.

Jeho kolega, který se s ním v letech v solárním letadle střídá, Andre Boschberg k tomu dodává: „Vím, že sny jsou motorem inovací. Také vím, že lidské odhodlání a nové technologie mohou doopravdy změnit svět.“

Čtěte také

Letadlo Solar Impulse má na křídlech 17 tisíc fotočlánků. Ty zásobují 4 elektromotory s vrtulemi. Průměrná rychlost letadla je 70 kilometrů za hodinu. To samozřejmě nesnese srovnání s dopravními letadly, která létají rychlostí 800 nebo i 1000 kilometrů za hodinuu.

Bertrand Piccard věří, že za 50 let by solární letadla mohla přepravovat třeba i 50 cestujících. Vědce teď čeká cesta přes americký kontinent. Let do středu Spojených států má trvat asi 30 hodin. Na začátku června má Solar Impulse dorazit do New Yorku a připravit se k letu přes Atlantik.

autoři: pan , šše
Spustit audio