Žije se 160 korunami na den a ještě si uspořil na cestu do Japonska. Občas zkouším darovat plazmu, přibližuje Jakub

29. květen 2016
Příběhy Radiožurnálu

V dotazníku, který mapuje současnou mladou generaci, se ptáme také na peníze. Téměř tři čtvrtiny studentů, kteří na otázky zatím odpověděli, si s nimi vystačí a jsou spokojení. Stejně jako 23letý budoucí japanolog Jakub.

160 korun – zhruba takový denní rozpočet má 23letý Jakub po odečtení nákladů na ubytování. Při studiu žurnalistiky a japonštiny bydlí v Olomouci se třemi spolubydlícími. „Vyzkoušel jsem si bydlení na koleji. Bydlel jsem tam se šesti lidmi. Finanční rozdíl mezi v Olomouci mezi oběma způsoby není tak markantní a pohybuje se v řádu stokorun,“ vysvětluje.

Kvůli studiu nemůže pracovat na plný úvazek. Hledá si proto různé brigády. Na jihu Moravy, kde vyrůstal, často pracoval na vinici. Někdy si proto vydělává jako pomocná zemědělská síla. „Přes léto vypomáhám se sázením různé zeleniny a na podzim se sklízením,“ popisuje.

Vyzkoušel ale i jiné způsoby přivýdělku. „Občas zkouším darovat plazmu. Tam dostanu finance za čas strávený v ordinaci. A peníze slouží také k doplnění bílkovin,“ vysvětluje Jakub.

Hlavním zdrojem financování ale stále zůstávají Jakubovi rodiče. „Řádově to vychází měsíčně na 7500 korun s tím, že na vlastní mi zbývá 5 tisíc, když odečtu náklady na ubytování,“ přibližuje s tím, že se chce osamostatnit. „Naši byli proti. Říkali, že dokud studuji, neměl bych být až tolik limitován a přemýšlet, za co se další den najím. Dohodli jsme se na kompromisu,“ zmiňuje.

160 korun na den nezní jako vysoká částka, přesto si Jakub dokázal našetřit na vysněnou dovolenou. „Chtěl jsem jet do Japonska a mluvit s místními jejich jazykem. Minulý rok se mi to povedlo, vyjel jsem zhruba na pět týdnů do Japonska,“ chlubí se.

Při studiu pracuje Jakub také třeba v univerzitním rádiu. „Povýšil jsem, vedu zpravodajskou sekci a dostávám stipendium 2500 korun za semestr. Je to takové přilepšení,“ dodává.

Na finanční situaci si nestěžuje. Byl prý od dětství veden k šetrnosti a nevyhazuje proto peníze za „hlouposti“. „160 korun na den je pro mě dostatečný kapitál,“ tvrdí. Někdy však tato částka nestačí. Třeba v okamžiku, kdy si chce zajít s kamarády do hospody. „V takových případech bohužel musím trochu omezit své výdaje,“ přiznává.

Čtěte také

autor: vok
Spustit audio

Více z pořadu