Prospěje brexit Německu? Velké mezinárodní banky už ve Frankfurtu hledají volné kanceláře

8. červen 2016

Pokud by Británie vystoupila z Evropské unie, budou mít realitní makléři v německém Frankfurtu nad Mohanem hodně práce. Nejen oni očekávají, že se bankéři z Londýna budou stěhovat právě sem, město by se tak mohl stát novým evropským finančním centrem.

„Pokud chtějí mezinárodní banky podnikat v Evropské unii, musejí zažádat o povolení. Zatím je mají v Londýně. Ovšem pokud by Londýn nebyl součástí Evropské unie, přestala by tato povolení platit. Banky by musely najít v Unii nové místo, kde by se usadily. Tady má Frankfurt velké šance,“ říká ekonomická novinářka Brigitte Scholtes.

Silným argumentem je Evropská centrální banka, která ve Frankfurtu sídlí. „Evropská centrální banka převzala před půldruhým rokem dohled nad největšími bankami v eurozóně. Ve Frankfurtu jsou krátké cesty ke kontrolním úřadům,“ dodává novinářka.

Německá vláda i německý průmysl si přejí, aby Spojené království v Unii zůstalo. Průmysl se bojí miliardových ztrát ve vzájemném obchodu. Vláda v Berlíně kromě toho také politických důsledků.


Z místních realitních kanceláří se proslýchá, že se velké mezinárodní banky už zajímaly o volné kanceláře. Ty musejí být pochopitelně reprezentativní a v centru. To by Frankfurtu pochopitelně zvýšilo význam i cenu.BRIGITTE SCHOLTES

„Pokud Velká Británie opustí Evropskou unii, bude to katastrofa. Ale i samotné konání referenda může povzbudit ostatní státy, aby si pro sebe vymáhaly zvláštní pravidla. Toto referendum má z našeho pohledu jenom negativní důsledky,“ vysvětluje Jana Puglierinová z Německé společnosti pro zahraniční politiku.

Brigitte Scholtesová počítá s tím, že přestavba Frankfurtu na nové finanční centrum by trvala nejméně jeden rok. Hodně by záleželo na tom, jaké přechodné podmínky by si Londýn s Bruselem vyjednal.


Podle odhadů by ve Frankfurtu vzniklo na 20 tisíc nových pracovních míst. Což je na frankfurtské poměry hodně, protože v současnosti tady chodí do práce 70 tisíc bankéřů a bankovních zaměstnanců.

Brexit by Frankfurtu pravděpodobně dopomohl k většímu renomé, zároveň by ale překazil velký plánovaný obchod. Německá burza sídlící ve Frankfurtu se chystá převzít londýnskou, která je menší a ne tak úspěšná.

„Sloučení obou burzovních domů by bylo velmi komplikované. Společným sídlem nové burzy má být podle původních plánů Londýn. Frankfurt se proto obává, aby po případném brexitu nevyváděli Britové kapitál z eurozóny do Londýna,“ dodává Scholtes.

Budoucnost nové evropské burzy se tedy rozhodne až po britském referendu, stejně jako další budoucnost frankfurtského finančního centra.

autoři: Pavel Polák , per
Spustit audio