Fyzicky to dáme, ale musíme mít taky štěstí, říká Josef Váňa před sobotní kvalifikací na Velkou pardubickou

Legenda českých dostihů Josef Váňa se vrací do sedla. Zítra bude před druhou hodinou na startu druhé kvalifikace na Velkou pardubickou. Ta je přitom zatím posledním dostihem, do kterého Váňa starší před více než rokem a půl nastoupil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa, Velký Taxisův příkop

123. Velká pardubická, žokej Josef Váňa, Velký Taxisův příkop | Foto: Filip Jandourek

„Chtěl bych to vyzkoušet, jestli to má cenu, protože mám problémy s rukou, s kolenem, tak jestli to má cenu operovat nebo ne,“ říká s úsměvem žokej, který za posledních pět let jezdil pouze Velkou pardubickou v sedle Tiumena. A když slavný dostih v roce 2014 dokončil jako předposlední, prohlásil, že je porazilo stáří. Váňu ale nezmohlo úplně a znovu se pilně připravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s žokejem Josefem Váňou o jeho přípravě na sobotní kvalifikaci na Velkou Pardubickou. Moderuje Martin Charvát.

„Vyjel jsem v neděli tam, kam jsem potřeboval, když jsem jezdíval Tiumena, takže snad mám fyzičku rovnou tomu, co bylo předtím, ale je to čím dál tím větší dřina,“ říká Váňa a dodává, že se připravuje na kole a k tomu trochu bruslí a plave.

Jeho partnerem tentokrát bude osmiletý valach Rabbit Hawk Wing, kterého zatím jezdil hlavně jeho syn Josef Váňa mladší. Ten s ním dojel druhý v loňské Ceně Labe, ale na jaře musel kůň na menší operaci. Přesto od něj jeho nový žokej čeká velmi dobrý výkon.

„Dalo by se říct, že pracuje už 7 týdnů bez omezení. Pracoval celou zimu, byl to takový čtrnáctidenní výpadek, takže si myslím, že fyzicky to dáme, ale musíme mít taky štěstí,“ doufá Josef Váňa, který bude v sobotu stát na startu kvalifikace na Velkou pardubickou. Bude to jeho 650. překážkový dostih v kariéře.

Martin Charvát, Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme