Češi se vracejí ke stanování – ceny za vybavení se liší

Češi stále více kempují a stanují v přírodě. Prodej nezbytných plátěných příbytků roste dvouciferným tempem. Jen loni zavítalo do tuzemských kempů víc než milion návštěvníků, meziročně o 21 procent víc.

Podle jednoho z největších hráčů na trhu, eshopu 4camping.cz, který každoročně pořádá výstavu stanů v Letňanech, je poptávka o stany letos až o čtvrtinu větší, u těch levnějších modelů dokonce o 40 procent.

Rodinné stany, pro čtyři osoby lidé můžou koupit okolo pěti až sedmi tisíc korun. U těch menších, třeba pro dva, se ceny pohybují od 2 do 5 tisíc korun. A pak mám typ pro kempaře, kteří nemají zkušenosti se stavěním stanům. A to jsou ty samorozkládací. Nejsou na dlouhou dovolenou. Jejich cena se pohybuje kolem tisícikoruny.

Čtěte také

Kdo přemýšlí o zakoupení nového spacího pytle, měl by si rozmyslet, kdy ho bude nejčastěji využívat a podle toho zvolit ideální tepelný komfort. Třeba spacáky pro teplotu + sedm stupňů můžou lidé ve slevách koupit už od 550 korun.


Přespání v kempu většinou vyjde okolo stovky na osobu na noc. V některých kempech ale není třeba sprcha započítaná v ceně. Většinou žeton na krátké sprchování vyjde na 30 korun.

Jinak ceny u těch letních se pohybují většinou okolo tisícikoruny. Kdo by do spacáku chtěl ale investovat víc a využívá ho třeba i v zimě, tak si za něj připlatí. U takových typů se totiž ceny šplhají i k 10 tisícům korun. Pod spacák ještě patří karimatka. Tu obyčejnou lidé koupí i za stovku, nafukovací od 6 stovek.

Blíží se také doba dětských táborů a i na ně je většinou potřeba vybavení. Obyčejný ešus koupí rodiče většinou za dvě stovky. Za stejnou cenu pořídí i plechový hrnek.

autoři: lvb , bkl
Spustit audio