Příběh Yusry je globální výzvou. Myslím, že na posluchače udělá silný dojem, říká editor dokumentární redakce BBC

4. srpen 2016

Osmnáctiletá syrská plavkyně Yusra Mardini se už v Riu chystá na olympijské hry. Kvůli válce opustila svůj domov v Damašku a dramatickým způsobem přišla do Evropy. Teď okouzlila celý svět a zítra na zahajovacím ceremoniálu zřejmě ponese vlajku speciálního olympijského týmu uprchlíků.

Cestu z Maďarska do Německa s Yusrou šla naše spolupracovnice Magdalena Sodomková a Radiožurnál má na příběh světovou rozhlasovou exkluzivitu. Teď unikátní dokument o její cestě do bezpečí od Radiožurnálu převezme a odvysílá také britská BBC. Čím je příběh syrské uprchlice pro britské médium přitažlivý?

„Myslím, že pro nás jsou tu hlavně dvě klíčové věci. První je přirozeně to, že dnes je obrovský zájem o téma migrace jako jednu z velkých otázek a problémů, kterým dnes svět čelí. Pak je tu také velký zájem o olympijské hry – mnohé tady zajímá sport, v Londýně byla minulá olympiáda, a proto se lidé těší na olympiádu v Riu. A příběh Yusry obě tyto věci jedinečným způsobem propojuje. Myslím, že to co nám naši partneři v Českém rozhlase nabídli je jedinečný přístup k jejímu příběhu, u kterého jste byli dřív než kdokoli jiný. U příběhu, který je svým způsobem globální výzvou,“ říká John Goudie, editor dokumentární redakce BBC.

Dokumenty uslyší britští posluchači po olympiádě na BBC Radio 4, kterou týdně poslouchá 10 až 11 milionů posluchačů. Poté se budou vysílat i na BBC Worls Service, což je mezinárodní anglické vysílání. Reakce publika na programy o uprchlících se podle Goudieho odhadují těžko. „Ale vím, že posluchači stanice mluveného slova Radio 4 se velmi zajímají o to, co se ve světě děje, a myslím, že to na ně udělá silný dojem,“ předpovídá editor.

Yusra není v Británii neznámá. „Tady v Británii novináři vybrali deset plavců, které by podle nich lidé měli olympiádě sledovat. Jsou tam například Michael Phelps – nejúspěšnější olympionik všech dob, nebo přední britští a američtí plavci. Ale byla mezi nimi i Yusra Mardini. A podobnou pozornost média věnovala uprchlickému týmu, který zas jiné médium vybralo mezi deset nejzajímavějších věcí nebo lidí, na které se na olympiádě těšit,“ uzavírá editor dokumentární redakce BBC John Goudie.

autor: jpr
Spustit audio