Údolí hříchů nebo idylická roubenka. Takhle trávili prázdniny členové souboru Divadla Járy Cimrmana

11. září 2016

Zajímá vás, jak trávili někteří členové souboru Divadla Járy Cimrmana divadelní prázdniny? Tak třeba Zdeněk Svěrák z části pracovně – natáčením filmu Po strništi bos podle vlastního scénáře a v režii syna Jana Svěráka. Za některými dalšími jsme se vydali buď domů, do idylické roubenky nebo do penzionu na dovolenou.

S Petrem Bruknerem, který pamatuje samotné začátky divadla před půlstoletím, jsme se sešli na pražském Haštalském náměstí, o kterém mluví jako o magickém místu – pracoval tam totiž 18 let.

A na co myslí před startem 50. sezony divadla? Především nepřemýšlí nad tím, kdy soubor skončí. „Zdeněk říkal, až na nás lidi nebudou chodit, a já mu řekl, až my nebudeme chodit,“ usmívá se. A zároveň vypráví, jak si členové souboru slíbili, že pokud vydrží, už nebudou veřejně vystupovat a částečně si budou pamatovat texty, tak se jednou za měsíc sejdou u někoho v bytě a zahrají si.

Z Prahy jsme vyrazili za nejmladším stálým členem souboru – Pavlem Reidingerem. Bydlení ve staré roubence vypadá idylicky, a jak přiznává, občas se něco rozpadne, někde se udělá díra, která se musí zacpat, aby nefoukalo.

A co se týče 50. sezony, tak tu nijak neprožívá, i když to podle něj bude asi trošku blázinec. „Musíme nazkoušet nějaký den D,“ připomíná.

Snad to ve zdraví přežijeme, přeje si Genadij Rumlena

Na 40 sezon strávil v Divadle Járy Cimrmana Genadij Rumlena, kterého jsme vyrušili na dovolené v kraji Oty Pavla. „Nacházíme se uprostřed Křivoklátských lesů. Tohle údolí se jmenuje Údolí hříchů a měla by tady být nejstarší trampská osada,“ vysvětluje.

V květnu oslavil 66. narozeniny – zakladatelé divadla jsou ale o něco starší, a tak ti mladší jsou podle něj takoví obstarší benjamínci. „Výhodou je, že nás připravovali na stáří. Protože jak měli dvacetiletý předstih, tak s nimi prožívám ty jejich choroby, takže jsem vždy věděl, co mne čeká,“ vzpomíná.

A protože je vděčný za každou sezonu, tak na tu 50. je lepší nemyslet. „Když se před prázdninami rozcházíme, tak si přejeme, abychom se po nich zase ve zdraví sešli. A ne vždy se to povedlo,“ upozorňuje. Teď ale bude podle něj výjimka – oslavy 50 let budou hektické. „Doufám, že to ve zdraví přežijeme,“ dodává.

autoři: vlk , prh , Jana Klementová
Spustit audio