Cimrman do rozhlasu neoddiskutovatelně patří. Je to silné spojení, říká manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek

1. říjen 2016

Cimrman je tu s námi už 50 let. Posluchači Radiožurnálu měli po celé září možnost hlasovat o nejlepší cimrmanovskou hlášku. Ale tím spojení mezi Radiožurnálem a Divadlem Járy Cimrmana rozhodně nekončí. Naopak je to začátek spolupráce, jejíž plody uslyšíte ve vysílání po celý divadelní rok.

Rozhlas a soubor Divadla Járy Cimrmana spojuje právě osoba nejslavnějšího Čecha. „Jméno tohoto českého velikána a génia se poprvé objevilo právě v rozhlasovém vysílání, bylo to v prosinci 1966. A my chceme Járu Cimrmana alespoň na pár dní, nebo týdnů vrátit do vysílání Českého rozhlasu. Tedy tam, kam neoddiskutovatelně patří,“ říká ředitel zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

„To spojení souboru a rozhlasu je hodně silné, protože v rozhlase pracovali Svěrák, Čepelka, Unger, Šimánek, zakladatelé našeho divadla. I díky tomu došlo ke spojení i letos po 50 letech,“ dodává manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Spojení mezi Cimrmanem a Divadlem Járy Cimrmana se ovšem netýká jen vysílání. Radiožurnál bude u slavnostního zahájení jubilejní 50. sezóny v Tanvaldu a Příchovicích 1. října 2016. 17. října naopak dojdou herci do rozhlasu. Chystá se tam totiž autogramiáda knihy Půlstoletí s Cimrmanem. A tak bychom mohli pokračovat až do léta. Celý program najdete zde.

Ono je to všechno dobré, říká o cimrmanovských hláškách Jan Pokorný

„Asi nejvíc se těším na rekonstrukci představení, které hrálo Divadlo Járy Cimrmana v Malostranské besedě před těmi mnoha lety. I to odvysíláme přímým přenosem,“ vybírá s programu Jan Pokorný.

„A hlavně se já a tým reportérů těšíme na pokračující spolupráci s divadlem. Jak se dostáváme k takovým významný osobnostem, jako je Zdeněk Svěrák a další členové souboru Divadla Járy Cimrmana blíž a blíž, tak i oni jsou vůči nám vstřícnější a otevřenější. Naše reportéry to mimořádně baví a zároveň tím Český rozhlas získává i unikátní zvukový materiál, který bude jednou obrovskou ozdobou našeho už tak bohatého archivu,“ uzavírá ředitel zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

50 let Járy Cimrmana

A jen tak mimochodem, jaké jsou jeho nejoblíbenější hlášky? „Tohle nesmí Zdeněk Svěrák slyšet, já si pouštím Cimrmany každý večer, abych usnul, protože mě mluvené slovo uspává. Moje nejoblíbenější hláška je asi „Dej sem tu krysu, huso“ z Dobytí severního pólu, pak souhlasím s většinou posluchačů, která hlasovala pro tu legendární pasáž z Vyšetřování ztráty třídní knihy – debil blbeček, debil blbeček a tak dále a o hře Ohře Louny, ale ono je to všechno dobré.“

autor: mjp
Spustit audio