Začala fungovat Ježíškova pošta. Speciální razítko dostanou dopisy a přání z celého světa

Na Božím Daru začala úřadovat Ježíškova pošta. Vánoční lístky do místního infocentra přichází z celého světa. Nejde ale jen o dětská přání, lidé si tímto způsobem posílají i sváteční pozdravy. Všechny dopisy a pohlednice zaměstnanci označí speciálním ručním vánočním razítkem. Práce je to namáhavá, pomáhají proto i brigádníci.

Alena Formáčková a Marek Smitka vyndavají došlé pohlednice, dopisy či přání, které přišly na orazítkování na Ježíškovu poštu. „Lidé za celý rok naházeli do schránek 25 kilo takové pošty, dneska přijde kolem pěti kil,“ říká Smitka.

Ježíškova pošta na Božím Daru funguje od roku 1994. Pošty přichází tolik, že zaměstnanci při razítkování používají různé pomůcky proti mozolům – třeba Marek Smitka má na ruce cyklistickou rukavici.

„Letošním motivem razítka je vánoční ozdoba s nápisem Boží Dar,“ popisuje Smitka. Ježíškova pošta nerazítkuje jen dopisy a pohlednice z České republiky, ale i ze světa. Třeba až ze Singapuru. Denně zaměstnanci orazítkuju kolem 3 tisíc zásilek.

A není to žádná legrace: „Je to náročné, protože používáte svaly, které se celý rok nehýbou, a když je pak 23 dní namáháte, tak vás pak bolí celý člověk,“ nechal se slyšet Marek Smitka.

autoři: Andrea Štromajerová , jpr
Spustit audio