Karikatura tehdejších měšťáků! Takhle se narodil Spejbl. O 6 let později přišel na svět Hurvínek

16. leden 2017

Jsou ze dřeva, umí pobavit malé i velké diváky a nikdy nezestárnou – to je Spejbl s Hurvínkem, u jejichž zrodu stál Josef Skupa. Založil také stejnojmennou scénu v Plzni. Dnes je to přesně 125 let, co se narodil. Nestárnoucím loutkám propůjčoval Josef Skupa svůj hlas až téměř do své smrti před 60 lety.

Josef Skupa, rodák ze Strakonic a syn četníka, vyrůstal od pěti let v Plzni. Už od dětství dobře kreslil a klubal se v něm talent pro divadlo. Po první světové válce, kdy musel narukovat do armády, si od loutkáře Karla Noska nechal vyrobit ušatého panáka, který se stal karikaturou tehdejších měšťáků.

Josef Skupa s manželkou

Tak vznikl Spejbl, se kterým Skupa vystupoval poprvé v roce 1920. Hurvínek se vyklubal na svět z rukou synovce Karla Noska Gustava až o šest let později. Od té doby se stala dvojice lehce zmateného otce a bystrého syna zcela nerozlučnou.

Čtěte také

Paní Kateřina

„Byla jsem na představení Hurvínek mezi broučky, a pamatuji si, že tehdy to divadlo ještě mělo lóže. Hrozně jsem se tam lekla nějakého ducha a řvala jsem tak, že mne naši museli vynést ven, abych nerušila publikum,“ vzpomíná na svou první návštěvu současná ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová, které bylo v době úmrtí Josefa Skupy teprve 13 let.

Manželka Miloše Kirschnera – Skupova kolegy a pokračovatele – propůjčila svůj hlas Máničce, a přímo pro ni byla v roce 1971 vytvořená loutka paní Kateřiny.

autor: zuf
Spustit audio