Jak vypadalo československé školství na začátku 80. let? Hřebejk s Jarchovským se vrátili na scénu s filmem Učitelka

V roce 2016 se do kin vrátil Jan Hřebejk s filmem Učitelka a hned bylo jasné, že jde o úspěšný návrat. Film měl premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech a v lednu se dostal do výběru festivalů v americkém Palm Springs a italském Terstu. Česká filmová a televizní akademie ho do soutěže o Českého lva poslala s devíti nominacemi. Mimo jiné v kategoriích nejlepší film, režie, scénář i nejlepší ženský herecký výkon.

„Vycházel jsem z případu spolužačky, která se učila nadprůměrně, a konflikt s učitelkou ji sestřelil, měla psychický blok,“ vyprávěl před premiérou scenárista Petr Jarchovský. Ten pracoval s Hřebejkem už na debutu Šakalí léta z roku 1993. Společně natočila dvojice více jak desítku filmů, včetně snímků Pelíšky, Pupendo nebo Kawasakiho růže.

Čtěte také

V nejnovějším filmu sledujeme manipulativní učitelku. Ta využívá rodiče svých žáků k osobnímu prospěchu, což někdo přijímá, někdo ale není s přístupem spokojen. Příliš spokojen nebyl se zpracováním ani filmový publicista Kamil Fila. Ve vysílání Českého rozhlasu zhodnotil film za méně povedený.


Hlavní roli učitelky dostala slovenská herečka Zuzana Mauréry. Film se natáčel v Bratislavě a vznikl v česko-slovenské koprodukci.

„Je to, řekněme, mainstreamový antikomunismus. V roce 2016 se strašíme tím, co bylo za minulého režimu, jako kdyby se to téměř mohlo vrátit,“ míní.

Spustit audio