Věra Špinarová si v Ostravě zachovala svou tvář, připomíná hudební publicista Jiří Černý

Drobná zpěvačka s velkým hlasem a srdcem – taková byla Věra Špinarová. Zemřela v neděli v pražské motolské nemocnici poté, co minulý týden zkolabovala při koncertu. Majitelka nenapodobitelného hlasu zpívala od 15 let, dostala několik zlatých a platinových desek a byla jednou z nejoblíbenějších českých zpěvaček.

Většina publicistů a jejích kolegů se shoduje na tom, že Věra Špinarová měla hlas od boha. S tím souhlasí i hudební publicista Jiří Černý, podle kterého měla talent od kolébky. „Když jí bylo 14, tak byla schopná zpívat za doprovodu velkého orchestru v Ostravě,“ připomíná.

K milníkům její kariéry podle něj patřilo spojení se skupinou Majestic, se kterou natočila verzi světového hitu Son of a Preacher Man. „Tam byla srovnatelná s Dusty Springfieldovou,“ podotýká.


Zpívala jako ženská, která ví o životě všechno.JIŘÍ ČERNÝ

Dále připomíná i ostravský rozhlas, kde si byli dobře vědomi toho, kdo je Věra Špinarová, a dávali jí všechny možnosti. „A ona udělala to nejmoudřejší, co mohla – odmítla pražské nabídky Rokoka a Semaforu a vždy zůstala v Ostravě,“ dodává.

Ne všem hudebníkům totiž Praha vyhovovala, například Hana Zagorová podle Jiřího Černého trochu zobyčejněla. „Špinarová si v Ostravě zachovala svou tvář,“ vyzdvihuje.

autor: vlk
Spustit audio