Janžurová má Báječnou neděli. Známá herečka se ujala režie hry svého oblíbeného dramatika

6. duben 2017

Iva Janžurová má za sebou bezpočet filmových i divadelních rolí. Ještě nikdy si ale sama nezkusila režii. V pražském Divadle Kalich teď představuje svou verzi hry Báječná neděle v parku Creve Coeur dramatika Tennessee Williamse. V klasickém dramatickém díle navíc hraje sama jednu ze čtyř postav.

Název hry amerického Tennessee Williamse naznačuje, že zavede diváka do parku, celý děj se ale odehrává v jednom malém, pestrobarevném bytě.


Tennesseee Williams je pro mne tím nejvýsostnějším dramatickým autorem a vždy bylo mým snem sejít se s jeho dokonalými kresbami lidských duší na jevišti.Iva Janžurová

Janžurová přiznává, že se k režii odhodlala náhodou ve chvíli volna. „Něco jsem hledala v knihovně a vypadla na mě tahle knížka. Najednou jsem si řekla, že tohle je věc, kterou miluju a mohla bych to zkusit,“ vysvětluje Janžurová.

V stejné komedii už si Iva Janžurová jednou zahrála, v osmdesátých letech v Divadle na Vinohradech. „Sice jsem představení viděla a pamatuji si základní impresi, že mi bylo líto postavy, kterou hraje maminka. Přišla mi dojemná, u srdce mě vzala, jinak si ale nepamatuji vůbec nic,“ vzpomíná dcera Sabina Remundová, která po matce převzala roli Bodey.

Báječná neděle v parku Creve Coeur

V inscenaci hraje Janžurová jednu ze čtyř postav. I když je její role nejmenší, čas na sledování veškerého děje nemá. Williamsova Báječná neděle v parku Crève Coeur měla premiéru v roce 1979. Prostředí St. Louis třicátých let zachovala Iva Janžurová i ve svém zpracování.

autoři: jaw , Ondřej Bambas
Spustit audio