Kudy se dostal Kajínek na svobodu? Mírov chce vylákat turisty do lesa pod věznicí

Turisté v Mírově se budou moci vydat přesně po stopách Jiřího Kajínka, který z tamní věznice utekl před sedmnácti lety. Radnice plánuje udělat z lesní pěšiny, po které se vězeň dostal na svobodu, turistickou stezku. Kontroverzní projekt má pracovní název Kajínkova odbočka. Některé obyvatele ale spojení turistiky s odsouzeným vrahem pohoršuje.

„Tady, když jdete doprava, začínají boudy,“ ukazuje rodačka z Mírova paní Jana místo, kudy se Jiří Kajínek před sedmnácti lety dostal z lesa pod věznicí až na kraj obce. Rozruch, který to tehdy způsobilo, si pamatuje ještě dodnes. „Když jsme jeli do práce, prohlíželi auta,“ vzpomíná.

Mezi některými místními obyvateli ale plánovaná stezka vzbudila vlnu nevole. „Myslím si, že je to fraška, ale proti gustu žádný dišputát. Hrad vždycky táhl a táhne, jezdí sem o víkendu spusta lidí,“ říká pan Jan, který žije na okraji obce.

Podle vedení Mírova ale může nová atrakce přilákat ještě více turistů. Starosta Lubomír Pejchal navíc upozornil, že si radnice počká na vhodnou dotaci. Peníze z obecního rozpočtu investovat nebude. Součástí stezky by měl být i plánovaný velký altán. „Když by přijela třída ze školy, tak by mohli prožít celý den na čerstvém vzduchu,“ říká.

Radnice se pokusí na dotační peníze dosáhnout už v příštím roce. Stezka by pak měla dostat nový bezbariérový povrch, a právě na jejím konci má vzniknout zmiňovaný altán s informačními cedulemi.

Věznice Mírov-ilustrační foto

Kajínek má naději na propuštění

V roce 1998 soud uznal Jiřího Kajínka vinným z dvojnásobné nájemné vraždy a pokusu o vraždu a odsoudil ho na doživotí. V říjnu 2000 Kajínek uprchl z věznice v Mírově, po čtyřiceti dnech ho zadržela policie.

Letos v květnu prezident Miloš Zeman řekl, že mu po návratu z Číny udělí milost, protože není zcela přesvědčen o jeho vině.

autor: sol
Spustit audio