Startuje projekt Týden vody. Český rozhlas sleduje, jak Česko vysychá

Týden vody – tak se jmenuje speciální projekt Českého rozhlasu, který upozorňuje na problematiku sucha. Nejde už jenom o jednu z nejpalčivějších otázek v exotických a rovníkových oblastech, s nedostatkem vody se budeme čím dál více setkávat i ve střední Evropě. K Týdnu vody se připojí všech dvacet stanic Českého rozhlasu, posluchači Radiožurnálu se například mohou těšit na sérii reportáží o tom, kde všude jsou v Česku problémy s nedostatkem vody a co je způsobuje.

„Špičkoví hydrologové a klimatologové řeknou, jak to bude vypadat v následujících letech a desetiletích a na co všechno se budeme muset připravit,“ říká vedoucí projektu a šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Ondřej Nováček.

V Česku je pětasedmdesát procent území na suchu, a posledních dvacet let je nejsušších za celých 500 let. Co za tím stojí? Neprší méně, ale jinak – mnohem intenzivněji a s většími rozestupy, navíc se srážky více soustředí na zimu a méně na léto.

„Přicházejí změny způsobené člověkem, betonujeme, máme změny v krajině – voda, která naprší v rámci intenzivních srážek, rychle odtéká do řek,“ vysvětluje Nováček s tím, že všechny řeky z České republiky odtékají, ale žádná nepřitéká.

Pořady o vodě na vlnách ČRo

Pitné vodě se kromě zpravodajství a publicistiky bude věnovat i celá řada dalších žánrů. Dvojka s Vltavou nachystaly seriál minutových her na téma, co by bylo, kdyby v Česku nebyla voda. Vltava ukončí Týden vody nedělní bohoslužbou.


Projekt Týden vody končí velkou akci na přehradě Švihov, kde si tři sta vybraných posluchačů ČRo prohlédne hráz, vodní dům nebo zajímavé nedokončené mosty uprostřed přehrady.

Ve středu se pitnou vodou bude zpravodajství zabývat celých 24 hodin – bude se řešit, kolik pitné vody uteče v rámci prasklého potrubí, kolik vody napustíme do domácích bazénů nebo kolik toho vylijeme na zahrádce rostlinkám.

Změřit množství srážek je možné v aplikaci Dešťovka na iRozhlas.cz, tam také posluchači naleznou formulář, kde se budou moci přihlásit na závěrečnou akci Českého rozhlasu na Švihově.

autor: jch
Spustit audio