Strhující závěr festivalu Colours of Ostrava nepokazila ani bouřka

23. červenec 2017

V předchozích letech bylo zvykem, že vystoupení hvězd jako Jamiroquai jsou závěrečným koncertem celého festivalu. Tentokrát ale program na hlavní scéně uzavřela dvě hodiny po půlnoci pompézní světelná show francouzské dvojice Justice.

Poslední večer festivalu poznamenal liják, který spolu se zpožděným příjezdem skupiny Nouvelle Vague zamíchal plánovaným pořadím a časy začátků vystoupení. Pokračoval i program diskuzí na Meltingpotu. 16. ročník Colours of Ostrava byl podle pořadatelů vyprodaný a rekordní, přesná čísla ale neuvedli.

Patrick Sheehy z irské kapely Walking on Cars se loučí s publikem festivalu Colours of Ostrava 2017

„Počty návštěvníků nezveřejňujeme. Nepovažuji to za hlavní měřítko úspěchu,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová. Zároveň ale uvedla, že s ohledem na velikost areálu dosáhla hudební přehlídka svého stropu. Poslední rekord pořadatelé zveřejnili v roce 2015. Tehdy se návštěvnost dostala na 41 500 lidí, letos je to podle odhadů 45 000.

S pivním rekordem naopak nejsou žádné tajnosti: „Předpokládáme, že se dostaneme na číslo 450 000 piv. Dosavadní rekord 390 000 piv byl z roku 2015,“ řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák. V areálu byl letos i rekordní počet dětí, kterých přišlo 3 450.

Akce se v Dolních Vítkovicích konala od středy. Nabídla vystoupení více než 130 kapel. Příští rok proběhne festival od 18. do 21. července.

Čtěte také

Ještě jednou se pořadatelé omluvili za středeční kolaps při odbavování příchozích návštěvníků. U hlavního vchodu se tvořily až tříhodinové fronty. „Bohužel si lidé na středu nebrali dovolenou a přišli najednou v jednu chvíli. To nás dostalo do kolapsové situace,“ omlouvala se Holušová. Řada lidí nestihla koncerty, na které se těšila. Pořadatelé pak situaci vyřešili tím, že do areálu pustili všechny příchozí bez pásky. „Bylo to těžké rozhodnutí. Škoda jen, že jsme ho neudělali o půl hodiny dříve,“ komentovala to Holušová s úsměvem.

Celkem si návštěvníci festivalu, který loni britský deník The Guardian zařadil mezi deset nejlepších v Evropě, vybírali z více než 350 programových položek na 20 venkovních i krytých scénách. Do Ostravy přijelo 80 zahraničních a 52 domácích kapel a hudebníků, kteří nabídli zážitky z mnoha žánrů – od elektroniky, přes world music, rock, pop až po jazz nebo flamenco.

Velkým lákadlem pátečního večera byla legendární australská rocková kapela Midnight Oil. Vystoupení na hlavní scéně bylo jejím prvním koncertem v Česku, navíc v původní sestavě včetně 63letého zpěváka Petera Garretta. Ten kapelu v roce 2002 opustil, stal se poslancem, ministrem životního prostředí a také ministrem školství australské vlády. Před čtyřmi roky ale Garrett s politikou skoncoval a vloni s ostatními členy naplánoval návrat na pódia celého světa.

Ve čtvrtek okouzlouvala Ostravu americká zpěvačka LP. Na veřejné debatě, při setkáni s novináři i na pódiu – kamkoliv přišla, byla milá, usměvavá, zábavná a velmi otevřená. V březnu dvakrát vyprodala pražské Roxy, tentokrát na ni ale přišlo ke 40 tisícům lidí. Nervózní z toho ale rozhodně nebyla. Po Imagine Dragons se zařadila k divácky zatím nejvíc oceňovaným koncertům celého festivalu. Hudební publicista Petr Vizina dokonce označil rok 2017 právě za „rok LP“.

Pět desítek lidí protestovalo ve čtvrtek odpoledne v Ostravě proti propojení některých firem s festivalem Colours of Ostrava. Vytýkali jim například znečišťování ovzduší, nedůstojné podmínky k bydlení nebo špatné pracovní podmínky. Podle organizátorů protestní akce Dollars of Colours of Dollars si společnosti takto kupují odpustky. Jeden z pořadatelů protestu Jakub Černý jmenoval například ArcelorMittal, Agrofert, ČEZ a Residomo.

„Připadá nám špatné, že firmy, které se svou činností podílejí na deprivaci nejen našeho regionu, se pak jednou za rok vykoupí tím, že zafinancují takový festival,“ řekl Černý. Propojení firem se známým festivalem podle něj znamená legalizaci tohoto stavu. Kritika podle něj nesměřuje vyloženě proti samotné akci: „Po hudební stránce má stále co nabídnout. Chceme ale, aby nebyl jen blikajícím chrámem konzumu diktovaným sponzory.“

Mluvčí festivalu Jiří Sedlák na protest reagoval slovy, že žijeme v demokratické zemi, kde má každý právo na svůj názor: „Takový názor nikomu nebereme. Jsme ale rádi, že naši fanoušci svůj názor vyjádřili hlavně tím, že festival vyprodali.“

Vrcholem prvního dne byli američtí Imagine Dragons, které na hlavní scéně sledovalo přes 40 tisíc lidí. Přitom právě jejich vystoupení mělo namále. Už cestou na festival se kapele ztratila kytara a pořadatelé museli shánět náhradní. To by ale nebylo to nejhorší.

„Jsme s Danem oba nemocní – bolí nás v krku. Popravdě jsme se všichni moc báli, jestli budeme moci zahrát. Celý den se snažil dát do pořádku. Vážně jsme uvažovali o tom že koncert zrušíme a co všechno by to znamenalo,“ připustil před koncertem kytarista Wayne Sermon. „Byl u doktora a ten mu píchl steroidové injekce. Snad mu to pomůže se rychleji vyléčit. Bude to těžké, ale my to zvládneme.“

Podle Sermona zrušila kapela vystoupení jen jednou za celých 9 let svého koncertování a nakonec to nemusela udělat ani tentokrát. Zpěvák Dan Reynolds pak divákům emotivně děkoval: „Jsme dneska večer tady, show musí dál pokračovat. Díky, že jste tady, díky že nás podporujete. Hřeje mě to u srdce. Mám pocit, že mi snad exploduje – ale není to těmi steroidy. Možná jen trochu.“

autor: rom | zdroj: ČTK
Spustit audio