Praha je proti taxikářům a Uberu bezbranná, říká primátorka Adriana Krnáčová

2. říjen 2017

Pražští taxikáři plní své hrozby a v pondělí po desáté hodině zablokují cestu na letiště. Protestují tím proti fungování služby Uber, její řidiči prý nedodržují stejné podmínky jako taxikáři.

Řidiči taxislužeb vyzvali před dvěma týdny pražský magistrát, aby situaci s Uberem řešil. Taxikářům se nelíbí mimo jiné to, že řidiči Uberu nemusí mít taxametr a jezdí bez koncese. Jenže primátorka Andriana Krnáčová z hnutí ANO jim vzkázala, že se do problému zapojovat nebude, protože na to nemá žádnou pravomoc.

Pondělní protestní jízda taxikářů se dotkne hlavně pražského letiště Václava Havla, ale taky provozu na Lipské, Evropské i Plzeňské ulici. Celou dobu chtějí řidiči taxislužeb jet rychlostí 15 km/h. „Měli jsme koordinační setkání se všemi bezpečnostními složkami a vyvineme maximální úsilí, aby se tato blokáda nikoho nedotkla,” slibuje primátorka Adriana Krnáčová.

Blokáda se dotkne hlavně těch, kdo se potřebují dostat na nebo z Letiště Václava Havla. „Cestujícím jsme radili, aby plánovali cestu na letiště s dostatečnou rezervou a primárně využívali služeb MHD,” říká Marika Janoušková, mluvčí Letiště Václava Havla. „Cestující se stal rukojmím, proto jsme na letišti zřídili kontaktní centrum. K dispozici budou i informační asistenti,” dodává.

Primátorka: Praha Uber regulovat nemůže

V Brně platí předběžné opatření tamního krajského soudu, které společnosti Uber zakazuje jezdit po brněnských silnicích. „V Praze by k něčemu podobnému mohlo dojít, kdyby v roce 2014 magistrát zareagoval dostatečně rychle,” připomíná primátorka Krnáčová.

 Adriana Krnáčová

„Předběžné opatření je totiž možné uplatit půl roku poté, co služba, ať už Uber nebo někdo jiný, vznikne. Nyní už je bohužel pozdě,” vysvětluje.

Praha je podle ní nyní bezbranná, na regulci digitálních platforem totiž nemá pravomoci. „Jsem ráda, že pan premiér si problém uvědomil a svolal setkání se zmocněncem pro digitální ekonomiku na tento čtvrtek,” říká.

„Na začátku října ale platnost vstupuje novela silničního zákona, díky které budeme mít víc pravomocí postihovat taxikáře a řidiče Uberu, kteří porušují pravidla,” dodává.

autoři: als , vok
Spustit audio