Čína volí nové lídry. Nikdo nepochybuje, že staronovým prezidentem bude Si Ťin-pching

Mimořádně přísná opatření, přes dva tisíce akreditovaných novinářů z celého světa, ale také tajná jednání a tvrdé zákulisní boje. To všechno s sebou přináší volba nových vládců Číny. Komunistická strana zvolí na sjezdu nové politbyro, které poté oznámí jméno nového prezidenta a šéfa strany v jedné osobě.

Sjezd zahájil dosluhující prezident Si Ťin-pching a mluvil bez přestávky tři a půl hodiny.

Pochválil všechny, kteří realizují velké dopravní stavby v Číně, pochválil se za boj s korupcí, připomněl, že počet straníků, kteří neunikli trestu za špatnou stranickou disciplínu, už za posledních pět let přesáhl hranici jednoho miliónu, a například v otázce zahraniční politiky zopakoval, že Tchajwan nebo Hongkong navždy zůstanou součástí Číny.

Nikdo nepochybuje o tom, že čínský prezident dostane důvěru i na další pětileté období, tvrdý boj se ale svádí o místa v sedmičlenném stálém politbyru. To je podle zpravodaje Českého rozhlasu Davida Jakše úzkou skupinkou vyvolených, kteří doopravdy v Číně vládnou.


Britský týdeník The Economist letos označil prezidenta Si Ťin-pchinga za vůbec nejmocnějšího muže světa.

„Musejí vyvažovat vliv armády, určitou disharmonii mezi prezidentem a premiérem, musejí být také loajální k těm, kdo je do této skupiny dostali,“ vysvětluje s tím, že nově se do této elitní politické společnosti tlačí úspěšní a bohatí podnikatelé.

Samotný prezident má v Číně obrovskou moc – je to i nejvyšší šéf bezmála devadesáti milionů členů komunistické strany Číny a také vrchní velitel Čínské lidové osvobozenecké armády.

autor: daj
Spustit audio