Je možné řídit drony jen očima? Se speciálním tetováním z grafenu to jde

25. říjen 2017

Vědci z Texasu vyvinuli tetování, které by v budoucnu mohlo sloužit mimo jiné i jako monitor zdraví. Když se ale nalepí na správné místo, můžete s ním třeba ovládat i dron – jen pohledem.

Tetování je vlastně nalepovací nanočip. Jeho základem je grafen, což je velmi tenká forma uhlíku a jeden z nejpevnějších známých materiálů na světě. Navíc je snadno recyklovatelný.

Grafen má velmi dobrou vodivost, díky čemuž je mu přisuzovaná velká budoucnost v nanotechnologiích a výrobě třeba právě čipů do kůže, nebo v případě tetování, na kůži. Jeho masovému rozšíření ale zatím brání vysoká cena.

Grafen je v součanosti totiž dražší než zlato. Očekává se ale, že by v následujících pěti letech měla cena klesat. Jakmile se dostane pod cenu zlata, bude výroba tetování dostupnější.

Tetování může sledovat elektrické výboje v těle a tak sloužit třeba jako monitor tepu nebo pohybu i těch nejmenších svalů. Tak dokáže sledovat pohyb víček a směr, jakým se člověk dívá. Díky tomu je možné naprogramovat na signály z tetování také drony.

autor: mach
Spustit audio