Brzdit s předstihem a rozestupy mezi vozidly. Jak se mají řidiči chovat při jízdě na sněhu?

13. listopad 2017

Krušné hory, Krkonoše a Jizerské hory v noci zasypal nový sníh. Místy ho připadlo až deset centimetrů. A přes ho přibývá. První sněžení také může zkomplikovat dopravu. Jak se mají řidiči při jízdě na sněhu chovat?

Řidiči si hlavně ráno na některých místech museli dávat pozor na náledí a na sněhové jazyky. Šéf BESIPu Martin Farář v té souvislosti radí nepodceňovat zimní pneumatiky a rozhodně nevyrážet na silnice na těch letních.

„Do vozidla bych měl v případě sněhových podmínek brát sněhové řetězy, tažené lano,“ říká s tím, že důležité jsou zásady ježdění na vrstvě sněhu a ledu. „Musím dát rozhodně nohy z plynu, lehce přidávat, brzdit s předstihem, ne na poslední chvíli a intenzivně, dodržovat velké rozestupy mezi vozidly,“ doporučuje.

Při smyku je pak důležité nezačít hned brzdit, v ideálním případě sešlápnout spojku a nechat auto zpomalit – když se volně otáčí kola, tak je nic nebrzdí do smyku. „Když přidáme plyn, tak se kola podhrabávají, tím nemůžu získat kontakt mezi vozovkou a pneumatikou,“ dodává.

autor: jch
Spustit audio