Novou superpočítačovou mocností je Čína. Ostravský Salomon je v první stovce nejvýkonnějších strojů

16. listopad 2017

Čína se stala superpočítačovou velmocí. V zemi je totiž největší počet nejvýkonnějších počítačů na světě. Potvrzuje to nový žebříček mezinárodní organizace TOP 500. Čína z první pozice sesadila Spojené státy. Mezi stovkou nejlepších superpočítačů je i ostravský Salomon na 87. příčce.

„Jsem překvapený, protože jsme si nemysleli, že se udržíme v první stovce. Je ale vidět, že jsme vybrali docela dobře, protože Salomonův výkon nám stále zaručuje místo v první stovce, což je hezký výsledek,“ popsal ze Spojených států ředitel superpočítačového centra IT4Innovations Ivo Vondrák.

Podle něj by takový výsledek do Česka mohl přilákat zahraniční vědce. „Byl tady za mnou student z newyorské univerzity. Oslovil nás s tím, že provozujeme zajímavý superpočítač,“ dodává.

Ostravský superpočítač se stejně jako řada podobných strojů v zahraničí používá při zkoumání vlastností materiálů, vývoji nových léčiv nebo třeba při simulaci jaderných fúzí. Superpočítač ale využívají i astrofyzici nebo lékaři. Aby ostravský superpočítač udržel krok s nabitou konkurencí, čeká ho v následujících měsících modernizace.

Sunway TaihuLight

Novou superpočítačovou mocností je podle nového žebříčku Čína. Ta má největší počet těchto strojů, ale také dva vůbec nejvýkonnější superpočítače na světě. Na prvním místě se umístil přístroj s názvem Sunway TaihuLight.

„To, co ten superpočítač umí spočítat za jednu minutu, by všichni lidé na planetě pomocí kalkulaček počítali 32 let,“ popisoval pro britskou BBC jeden z čínských vědců, který na superpočítači pracuje.

Přístroj se skládá z 41 tisíc čipů a pracuje na takových výpočtech, jako jsou změny klimatu nebo původ vesmíru.

autor: bal
Spustit audio