Kniha Století Miroslava Zikmunda překvapí i znalé fanoušky. Co nevěděl ani Hanzelka?

22. listopad 2017

Počátky cestopisectví Miroslava Zikmunda začalo ve Vysokých Tatrách a Korutanech. Zápisky z výletu z roku 1944 neviděl ani Zikmundův nejvěrnější kolega Jiří Hanzelka. Úryvky si ale teď můžou přečíst čtenáři nové knihy Století Miroslava Zikmunda.

Je jen o málo mladší než Československo. I proto jeho životopis vydá na celou knihovnu. A díky obsáhlým cestopisům a zážitkům, které společně s Jiřím Hanzelkou prožil, má Miroslav Zikmund co vyprávět i dnes v bezmála 99 letech.

Kniha je určená jak těm, kteří teprve svět Miroslava Zikmunda objevují, tak i největším fanouškům nápaditých cestopisů.

Před třemi lety vstoupil do kin snímek Století Miroslava Zikmunda. Právě film spojil dohromady všechny autory, aby životopis známého cestovatele dál rozvíjeli.

„Práce na knížce byla zahájena na základě filmu, protože jsme si řekli, co nám zbylo z rozhovorů a neuplatnili je škoda nějak nezpracovat, to byl začátek,“ vysvětluje režisér Petr Horký.

Není jediný, kdo je po knihou podepsaný. Úlohy si autoři nerozdělovali, spíš se vzájemně doplňovali. „Vladimír Kroc s ním dělal roky rozhovory jako rozhlasák,“ popisuje Miroslav Náplava. „Já s ním pak dělal výbor z díla a Petr Horký dělal tři roky film.“

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund na cestách

Kniha obsahuje několik dosud nevydaných informací včetně úryvku prvního Zikmundova cestopisu. Podle samotného cestovatele má jít o jeho poslední knihu. Jak se ale shodují zbylí autoři, tvrzení neberou za konečné.

Spustit audio

Související