Do Sněhurky investoval vše a vyhrál. Walt Disney se narodil před 116 roky

Walt Disney získal celkem 26 Oscarů z 59 nominací a sedm ocenění Emmy. Jsou po něm pojmenované zábavní parky po celém světě. Knihy s jeho kreslenými postavičkami najdete snad v každé domácnosti. „Měli jsme s ním nádherné dětství,“ vzpomíná dcera Diane Marie. Producent, režisér, scenárista, animátor, podnikatel a filantrop se narodil 5. prosince 1901 v rodině irských emigrantů v Chicagu.

Matka Walta Disneyho byla učitelka, otec neúspěšný podnikatel a železničář a rodina s pěti dětmi se často stěhovala. Dětství prožil Walt v Missouri, kde již coby pětiletý projevil značné kreslířské nadání a čile obchodoval se svými kresbami v okruhu rodinných známých. Coby šestnáctiletý se přihlásil do armády, ale pro nízký věk nebyl přijat. Zkusil to tedy v Červeném kříži a po krátké epizodě řidiče sanitky na francouzské frontě, kam jej organizace vyslala, nastoupil do novin jako reklamní kreslíř a karikaturista.

V roce 1920 s přítelem Ubbem Iwerksem založil první studio kreslených filmů. Jejich programy nazvané Laug-o-Grams měly úspěch, ale studio přesto zkrachovalo. Disney proto k podnikání přizval svého bratra Roye. Vzniklá společnost Disney Brothers si už vedla o poznání lépe. Roy se staral o ekonomickou stránku a Walt realizoval své vize. Světlo světa spatřily postavičky Kačer Donald, pejskové Goofy a Pluto a také králík Oswald. Kvůli ztrátě autorských práv místo něj Ubbe Iwerks podle Disneyových skic nakreslil postavičku myšáka. Myš se původně měla jmenovat Mortimer. Jméno Mickey jí vymyslela kreslířka na celuloid Lillian původně Boundsová, s níž se Walt Disney po krátké známosti v roce 1925 oženil.

V roce 1928 vznikl první zvukový animovaný film Parník Willie s myšákem Mickeyem, jemuž Disney stvořil duši i tím, že mu propůjčil svůj hlas. Ozvučení do té doby němých filmů s kreslenými postavičkami znamenalo skutečný průlom. Ve třicátých letech byl Walt díky úspěchu Mickey Mouse, série s Pepkem námořníkem a také Sněhurky, kterou ve filmu Sněhurka a sedm trpaslíků uvedl na plátna kin v roce 1937, filmovou hvězdou první velikosti.

„Veškerý rodinný majetek šel na Sněhurku a náš ekonom s ní prožil určitě více bezesných nocí nežli já,“ vzpomínal později Disney na vznik celovečerního filmu, který mu všichni rozmlouvali a projekt označovali za bláznovství. Za Sněhurku získal celkem osm oscarových sošek. Jednu v plné velikosti a sedm malých trpasličích.

Komerční úspěch Sněhurky, na nějž navázala v podobném rozsahu až animovaná Popelka, umožnil Disneymu technicky vylepšit studio, rozšířit produkci a překonat hospodářskou krizi. Počátkem 40. let se začal zabývat projektem stavby zábavního parku, o němž snil od dětství kdy podlehl kouzlu zábavního parku Electric Park v Kansas City, který navštěvoval s malou sestrou Ruth coby chlapec. Nad projektem strávil pět let, založil novou dceřinou společnost Walt Disney Imagineering, která byla za projekt a stavbu parku odpovědná.

„Já jen chci, aby to tam vypadalo jako nikde na světě a mělo by to být obklopeno železnicí,“ řekl tehdy jednomu z vedoucích projektantů. Disneyland byl oficiálně otevřen 18. července 1955.

Walt Disney zemřel 15. prosince 1966 v Kalifornii.

autor: hbe
Spustit audio