20. listopadu 1989. „Neuvážlivá“ mladá generace vstupuje do stávky

20. listopad 2014

Víc než sto tisíc lidí se sešlo 20. listopadu 1989 na velké demonstraci v centru Prahy. Spontánně tak demonstrovali svůj odpor ke komunistickému režimu. Lidé se scházeli také v Brně, Ostravě a Bratislavě. A v tento den před 25 lety taky naplno začala stávka studentů a divadelníků.

Na všech pražských vysokých školách se začali už od rána scházet studenti a dohadovali se, jak bude stávka vypadat. Centrem se stala DAMU. Vysokoškoláky navštěvovali také představitelé Občanského fóra.

„Chceme se dohodnout na společných požadavcích. Uvidíme, jestli dokážeme být jednotní. Věci došly už tak daleko, že je třeba dokázat, co si o tom myslíme.“

Ve stávkovém výboru byl i hudebník, v roce 1989 student Hudební Akademie múzických umění, Petr Malásek. „Naše fakulta tenkrát neměla vlastní budovu, proto jsme se přesídlili na FAMU. Já konkrétně měl na starosti dopravu,“ usmívá se. „Chodili cizí lidi, na stůl mi pokládali klíčky od auta s doklady a říkali: Až mé auto nebudete potřebovat, dejte vědět, zase si pro něj přijdu!“

Čtěte také

„Neuvážlivá“ mladá generace

V Praze i dalších velkých městech se demonstrovalo. Šéf svazáků Vasil Mohorita k lidem promluvil z podstavce sochy svatého Václava a v prohlášení studentskou stávku podpořil. To vedoucí tajemník městského výboru KSČ Miroslav Štěpán vyzval všechny komunisty k rozhodnému postoji.

„Události kolem 17. listopadu nejsou náhodné. Bylo by křivdou, kdybychom je spojovali právě s mladou generací, ať už je jakkoliv neuvážlivá, iniciativní a ve věcech se takříkajíc ještě nevyzná,“ prohlásil.

Logo

Vláda vyzvala občany ke klidu

Federální vláda a vlády národní vydaly společné prohlášení. Vyslovily souhlas se zásahem policie proti studentské demonstraci a vyzvaly stávkující studenty a umělce ke klidu. O stanovisku informovala Československá televize.


Pamatuje si, jak jsme žili v roce 1989? Otestujte se!

„Žádná vláda v právním státě nemůže trpět porušování ústavy a zákonů své země. Proto vlády ČSSR, ČSR a SSR souhlasí s opatřeními, která měla za cíl chránit obnovit pořádek a chránit majetek a životy občanů,“ přečetl z prohlášení televizní redaktor.

Ještě v podvečer se lidé z Václavského náměstí vydali na Národní třídu a Staroměstské náměstí. V cestě na Pražský hrad jim zabránily policejní kordony na mostech, v ulicích byla policejní auta obrněná vozidla.

autor: luh
Spustit audio