22. listopadu 1989. Na scénu vstupuje Václav Klaus. „Konečně tu máme odborníka!“ komentoval to Havel

Listopadová revoluce roku 1989 přinesla nejen změnu politického režimu, ale znamenala také zásadní obrat v ekonomice. Československo, které čtyři desetiletí budovalo socialismus, se najednou vydalo cestou ke kapitalismu. Směr a způsoby určovalo několik významných ekonomů, mezi nimi pozdější ministr financí, premiér a poté prezident Václav Klaus. Přesně před 25 lety, 22. listopadu 1989 večer, se poprvé ukázal na tiskové konferenci Občanského fóra.

Dosud na veřejnosti neznámého Václava Klause přivedla do Občanského fóra Rita Klímová, která se s ním už dlouhá léta zná. Představila ho jako odborníka na ekonomii, kteří mezi humanitně zaměřenými disidenty chyběli.

Byl to Václav Klaus, kdo vystoupil na tiskové konferenci přímo v sídle Občanského fóra v Laterně Magice a oznámil, že se k Občanskému fóru připojil Prognostický ústav, který pracuje na alternativním scénáři ekonomické reformy.

Václav Havel to komentoval: „Konečně tady máme odborníka, který ví, jak na to! My jsme tady divadelníci a umělci.“ Václav Klaus je zřejmě první osobností z jiného okruhu než disidentského a uměleckého ve skupině lidí, kteří chtějí vést dialog s představiteli komunistické moci a také zformulovat program nové, demokratické společnosti.

Václav Klaus měl možnost studovat v zahraničí, kde se seznámil s pracemi mnoha světoznámých západních ekonomů. Svoje ekonomické úvahy publikoval pod pseudonymem i v nezávislém tisku a ve Státní bance československé, kde předtím dlouhá léta pracoval, pořádal ekonomické semináře.

autor: jas
Spustit audio