4. března se rozhodne o nejlepším filmu roku 2016. O Českého lva se utká Masaryk s Anthropoidem a Učitelkou

18. leden 2017

Česká filmová a televizní akademie vybírala z celkem 71 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2016. O sošku se filmy utkají v celkem 15 statutárních kategoriích. Nejvíce nominací napříč všemi kategoriemi získaly snímky Masaryk, Anthropoid a Učitelka.

Do 13. ledna 2017 hlasovali členové ČFTA o nominacích filmových kategorií 24. ročníku ocenění Český lev. 112 hlasujících akademiků vybíralo ze 42 celovečerních hraných a animovaných filmů a 29 dokumentů.

Kandidátům na České lvy s počtem 14 nominací dominuje životopisné drama režiséra Julia Ševčíka Masaryk. Celkem 12 nominací získal snímek Anthropoid v režii Seana Ellise. Třetí nejvyšší počet nominací má drama Jana Hřebejka Učitelka. Následuje snímek Já, Olga Hepnarová, který získal 8 nominací.

V královské kategorii si sošku za nejlepší celovečerní film může odnést Petr Zelenka za Ztraceni v Mnichově, Jan Prušinovský za Kobry a užovky, Slávek Horák za Domácí péči, Irena Pavlásková za Fotografa a Štěpán Altrichter za snímek Schmitke.


4. března bude jasno
Vyhlášení vítězů se uskuteční v pražském Rudolfinu a galavečerem bude nově provázet Adela Banášová, která nahradí Lucii Výbornou.

V kategorii nejlepší film tak byla nominována pětice filmů Anthropoid, Já, Olga Hepnarová, Masaryk, Učitelka a Rodinný film . Ocenění Český lev za nejlepší dokumentární film může získat Bratříček Karel, FC Roma, Normální autistický film, Zákon Helena a Zkáza krásou.

Čtěte také

V kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli jsou na nominovány herečkyMichalina Olszanská za film Já, Olga Hepnarová, Lenka Vlasáková za film Nikdy nejsme sami, Vanda Hybnerová za roli ve filmu Rodinný film, Eliška Balzerová za snímek Teorie tygra a Zuzana Mauréry za film Učitelka.

Ocenění za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli bude nakonec patřit některé z hvězd jako Ivan Trojan za film Anděl Páně 2, Cillian Murphy za Anthropoid, Karel Roden za roli ve filmu Masaryk, Karel Roden za Nikdy nejsme sami nebo Jiří Bartoška za roli ve snímku Teorie tygra.

autor: jaw
Spustit audio