Rainerova chata skrývá malé muzeum vysokohorských nosičů

146 let stojí ve Vysokých Tatrách na Slovensku Rainerova chata. Za ta léta zažila četné vzestupy i pády, dnes je ale otevřená turistům a skrývá malé muzeum vysokohorských nosičů. V konkurenci ostatních chat je výjimečná tím, že je nejstarší v Tatrách, také ovšem nejmenší a po poslední rekonstrukci dostala i původní ráz, je tedy kamenná a zdivo spojuje převážně mech. Nejdůležitější součástí chaty je ale její správce Peter Petrus, proslulý nosič a významná tatranská osobnost.

Horké slunce praží do zad, zpocení turisté lapají po dechu, ale uvnitř překvapivě malé chaty hoří od rána v kamnech. "Jinak by tu byla zima jako v psírně," říká matka pěti dětí Denisa, která sem chodí pěšky do práce z Hrebienku.

Společně čekáme, až přijde s nákladem zásob na zádech její tchán a správce chaty Peter Petras. Když vyloží lahve a krabice, vydýchne a vzpomíná: "Když jsem chatu přebíral do podnájmu v roce 1997, byla v tak zuboženém stavu, že už skoro spadla."

Chata je vyzdobená velmi stylově, na stěně visí nářadí, se kterým horolezci šplhali po skalách ještě před válkou - historické cepíny, mačky, lyže, ale římsu zdobí i fotografie slavných nosičů. Zálibně si je prohlíží Milan z Prahy: "Mně už to zaujalo před osmi lety. Zajímají mně nosiči, horolezci a věci kolem toho, proto jsem se přišel znovu podívat."

Exponáty jsou sice velmi zajímavé, ale to nejdůležitější na první pohled vidět není. Je to svědectví Rainerovy chaty o počátcích organizované turistiky ve Vysokých Tatrách, jak také potvrzuje správce Petras: "V roce 1863 to byla jen útulna, která neměla svého správce, dveře nebyly zamčené. Chodili sem bohatší lidé z Budapešti, Kežmarku. Buď za turistikou nebo hledali drahé kovy."

Peter Petras si chatu pronajal od Státních lesů a celou ji opravil na vlastní náklady. Není sem zavedená elektřina, nedá se tu nocovat, zato je však chata otevřená celý rok včetně bufetu. "Jinak bych to neuživil, musel bych do toho dávat vlastní peníze. Proto jsem tu otevřel i občerstvení," vysvětluje správce chaty.

Mezitím se do chaty trousí turisté, někteří se chtějí se správcem vyfotografovat, občas někdo požádá i o podpis. Peter Petras je opravdu proslulá figura, jako nosič se v Tatrách pohybuje 46 let, jinak je ale doktor filozofie a gymnaziální učitel.

Rainerova chatu vybudoval Ján Juraj Rainer, původem spišský Němec, který tak položil základy turistiky ve Vysokých Tatrách společně s ostatními nadšenci, jako byl třeba maďarský lékař Edmund Téry. Po něm je pojmenovaná nedaleká Téryho chata.

autor: lsm
Spustit audio