Biatlonista Šlesingr zlobí, relaxuje u počítače

19. srpen 2009
Zblízka

Biatlonista Michal Šlesingr prožil letos volnější léto, než by sám chtěl. S trenérem si naplánovali dřinu, aby se co nejlépe připravil na olympijskou sezónu. Ale měsíc nemohl pořádně trénovat.

Zatímco ostatní biatlonisté v areálu v Novém Městě na Moravě závodili, Michal Šlesingr jezdil na kole a kvůli bloudění si trénink protáhl. To ještě se léčícímu levému kotníku nevadilo, ale plnou zátěž letního biatlonu, kde se místo lyží nazují jen běžecké boty, by asi zatím nevydržel.

"Řekli jsme si, že to nemá smysl. Od té doby, co jsem začal trénovat, tak jsem toho nenaběhal moc. Bylo by zbytečné riskovat další stopku, tak jsme to raději vzdali," prozradil Michal Šlesingr.

Tréninková pauza kvůli podvrtnutému kotníku trvala skoro měsíc. Nabízí se otázka: skutečně se zranil při biatlonu, nebo třeba při tvrdším přistáním s padákem? "Opravdu to bylo při pouho pouhém běhu. Ještě navíc při tréninku," odpověděl pobaveně.

Jinak by měl totiž Michal Šlesingr pěkný průšvih, jak potvrzuje jeho trenér Vlastimil Vávra. "Olympiáda se blíží, cíle jsou vysoké. Navíc pro Michala byly stanoveny medailové cíle na olympiádě, což znamená absolvovat stoprocentní přípravu bez absence. Došlo se k závěru, že zkusí připravit nějaký dodatek ke smlouvě, kde by bylo zahrnuto, že by Michal měl omezit, případně vypustit své adrenalinové aktivity," vysvětlil trenér.

Každopádně, zmiňovaná komplikace nastala a Michal Šlesingr mohl dost dlouho jenom trénovat střelbu vleže a posilovat horní polovinu těla. "Teď už na strojích nebo speciálních věcech jako jsou větráky a podobně. Speciální sílu na ruce a zádové a břišní svalstvo," přiblížil biatlonista a vysvětlil, že větráky jsou speciální trenažéry pro práci rukou.

Nohy dostaly zabrat až na soustředění v rakouském Obertiliachu. Pak v tréninku v Novém Městě na Moravě, když si to Michal Šlesingr sviště po asfaltových cestách na kolečkových lyžích. Posléze vyvrátil, stejně jako jeho reprezentační kolegové, pověru, že se na nich nedá zastavit.

Střelba nesměla chybět. Ležka byla celkem úspěšná. A komentář ke střelbě vestoje se od trenéra Ondřeje Rybáře dozvěděl poté, co kolem projel další biatlonista.

Každopádně Michal Šlesingr, zvaný Boušek, dostal pořádně zabrat. Nejen trénink ovšem dělá šampióna. Možná stejnou měrou se na úspěchu podílí i umění relaxace. Proč?

"I v tréninku musí zvládat vyšší zatížení a organismus se na to musí dokázat adaptovat. Pokud má vyšší zatížení, souvisí s tím dostatečná regenerace. U Michala je to stěžejní problém, protože velmi rád pracuje s počítačem. Čas, který u toho stráví, ho možná limituje, aby měl na odpočinek tolik času, kolik potřebuje. V tom je asi zakopaný pes a kde nás hodně tlačí pata," pronesl hodně otevřeně trenér Vlastimil Vávra.

Michal Šlesingr částečně uznal, že asi neodpočívá tak, jak by po něm kouč chtěl. Ale tvrdí: "Když je člověk unavený, tak si lehne. Když ale nejsem úplně hotový, tak se nenatahuji, protože jsem o to víc zmlácený po odpoledním tréninku. Když se má člověk zvednout z postele a někam jít, tak jsem pak úplně vyřízený."

A řešení: totálně utahat biatlonistu každý den dopoledne asi také není nejlepší. Ale jeho přípravu na olympiádu budeme dále sledovat.

autor: kyk
Spustit audio