Stará Boleslav se připravuje na návštěvu papeže

24. září 2009
Zblízka

Je to město s vůbec nejdelším názvem v České republice. Proto si ho ale papež Benedikt XVI. k návštěvě určitě nevybral. Na Brandýsu nad Labem - Staré Boleslavi jsou pozoruhodné úplně jiné věci. Podle legendy tu mučednickou smrtí zemřel svatý Václav. Svým duchovním a historickým odkazem je Stará Boleslav podobně důležitá jako třeba Pražský hrad. Komunistický režim se ale snažil křesťanství z města vyhnat. A skoro se mu to povedlo. Ve městě, kde neměl bydlet ani jeden řeholník, se teď intenzivně chystají rovnou na návštěvu papeže.

Před jedním ze staroboleslavských kostelů pracuje několik brigádníků, ale čekal jsem větší davy. Co je přimělo zapojit se do brigády na přípravě návštěvy Svatého otce? "Do Staré Boleslavi jezdím už delší dobu, ne jen tento rok. Stará Boleslav je určitě významné místo pro celý český národ, takže jeho zvelebení by měl mít na paměti každý," říká jeden z brigádníků pracujících u zdi kostela.

Zvelebení, o kterém mluví, staroboleslavské památky opravdu potřebují. Za čtyřicet let komunismu se do nich neinvestovalo takřka nic. Komunisté chtěli poutní charakter místa zničit a z města udělat jednu velkou vojenskou posádku.

"Byl to systematický postup komunistů a bohužel tady se jim to podařilo," vysvětluje koordinátor dobrovolníků před papežskou návštěvou Štěpán Filipec a vede mne do svatováclavské baziliky, na místo, kde podle legendy v roce 929 nebo 935 zavraždili knížete Václava.

Po červeném koberci, po kterém jdeme, půjde příští pondělí i papež Benedikt XVI. "Pokloní se zde ostatkům českého dědičného knížete - můžeme se jít podívat do Vrábské kaple, kterou také navštíví," přibližuje Štěpán Filipec.

Současně mi vysvětluje, že speciální výzdoba státními vlajkami, které v kapli také vidíme, je rovněž součástí bezprostředních příprav na slavnost svatého Václava, což je zároveň také státní svátek. "Tím, že papež navštíví přímo Starou Boleslav, jasně dá najevo, že je to opravdu místo, odkud vzešla naše česká historie i česká církevní historie a katolická zbožnost," doplňuje koordinátor.

Venku před kostelem zatím finišují poslední úpravy. Celá Stará Boleslav se kvůli papeži dává do gala. Při vjezdu do města překvapí řidiče úplně nová silnice a nové dopravní značení. Krásně srovnanému terénu před kostelem ale přeci jen něco chybí - zelený trávník. "Myslím, že by do pondělka mohl vyrůst, když budeme hodně zalévat," říká s úsměvem jedna z brigádnic.

S trávníkem nemají problémy ani na kilometr vzdálené Proboštské louce, kde se právě staví tribuna pro papeže. Benediktovu mši má podle odhadů sledovat kolem 40 tisíc věřících. Jak je vlastně prostor pro tisíce věřících uspořádaný? Z minulých návštěv si pamatujeme široké ulice mezi jednotlivými sektory, kudy projížděl papamobil. "Bude to stejné," potvrzuje projektant areálu Pavel Šefl a dodává: "Budou tu vějířovitě tvořené sektory, mezi nimiž bude průjezdná ulička, takže papamobil v případě potřeby může projíždět mezi jednotlivými sektory."

Papež bude mít za zády siluetu Staré Boleslavi se svatováclavskou bazilikou a mariánským kostelem. Tenhle obrázek budou televize přenášet do celého světa. Místní lidi to však moc nevzrušuje. Pokud už na papeže přijdou, tak proto, že je to celebrita. Duchovní význam Benediktovy návštěvy je většinou nezajímá.

"Pro mne to celkem nic neznamená, nejsem věřící, takže pro mne je spíš problém, že ve městě bude všechno uzavřené a nebude se pomalu moct ani někam vyjet. Jinak mi to je v podstatě jedno," říká jeden z obyvatel města. A jeho slova potvrzuje i další náhodná kolemjdoucí: "Nejradši bychom někam odjeli."

Příjezdové trasy do Staré Boleslavi,

"Já budu u papeže ministrovat," říká chlapec, kterého jsem na ulici také oslovil, a přiznává, že sice bude asi trochu nervózní, ale jinak se na svoji slavnostní ministrantskou službu těší.

Katolíci ve Staré Boleslavi doufají, že papežská návštěva pomůže poutnímu místu získat zpátky alespoň část dávného věhlasu. Kromě odkazu svatého Václava je město významné i Palladiem, tedy obrazem Panny Marie, který podle tradice chránil České země v těžkých dobách. Benedikt XVI. má teď do města přinést ztracenou víru.

autor: vob
Spustit audio