Tomáš Verner svěří své brusle jen jedinému člověku

7. říjen 2009
Zblízka

Dobře nabroušené brusle. Jak právě ony mohou ovlivnit výkon krasobruslaře Tomáše Vernera? A kdo se české olympijské naději pro Vancouver o tuto práci stará?

Tomáš Verner i jeho příznivci upírají své zraky k olympiádě ve Vancouveru. Stejně tak je ovšem důležitá i sportovní část přípravy, odpovídající choreografie, kostým a především dobře vybrané a nabroušené brusle. Ty mohou výrazným způsobem ovlivnit vystoupení.

"Člověk si nejprve musí zvyknout na typ bruslí, protože značek je hodně. Každá vyhovuje jiné noze, protože i každá noha je individuální. S menšími obtížemi už bruslím osm let na jednom typu bruslí," říká Tomáš Verner. "Pak jsou tu nože. Nůž má svoji specifickou křivku, o kterou se musí pečovat. Mám výborného člověka, který se jmenuje Petr Feldek. V České republice má asi nejvíce zkušeností s broušením bruslí a nejlepší stroje. Nikomu jinému brusle nesvěřím," dodává Tomáš Verner.

A proč jsou právě dobře nabroušené brusle tak důležité? "Můžu mít hezký kostým, dobře postavenou choreografii, můžu mít natrénováno, ale když bude něco špatně na noži, tak s tím nic neudělám," vysvětlil Tomáš Verner. "Neříkám, že se nedá bruslit na trochu tupých bruslí, to se samozřejmě dá. Ale jakmile se na nich něco pokazí, změní se křivka, udělá se zub, špatně se ubrousí, sportovec na ledě s tím už nic neudělá. Takže brusle svěřuji do profesionální péče," doplnil krasobruslař.

Naše další kroky proto nemohly vést jinam než za profesionálem, tedy Petrem Feldekem. Role průvodce se ujal sám Tomáš Verner. "Pan Feldek toho moc nenamluví a nerad se chlubí svou prací, ale je alchymista. Co se týče bruslí, není lepšího člověka," tvrdí Tomáš Verner.

"Brousil jsem brusle 30 let, než jsem se to naučil," opáčil Petr Feldek. "Tvoje brusle jsou speciální, takže je potřeba si s nimi trochu pohrát. Když jsi někde na závodech, tak se ani nedívám, protože trnu hrůzou," vysvětlil brusič Tomáši Vernerovi.

Že by obavy, aby Petr Feldek neviděl Tomášův pád? "Samozřejmě, to je hlavní. Říkal bych si: 'Sakra, neměl špatně nabroušené brusle?' Přemýšlel bych. Pak už se to ale nedá nijak napravit," řekl Petr Feldek.

Jenže třeba na mistrovství Evropy v Helsinkách pád přišel. Příčina však nebyla v bruslích. "Padal jsem z jiných důvodů, ne kvůli nabroušení," přiznal Tomáš Verner. "Vždycky mě uklidní, když vidím, že aspoň 'kraťas' zajel solidně a vidím, že brusle jsou v pořádku. Pak ať padá," kontroval brusič.

Ale dost řečí. Práce volá! A o jaký nůž se vlastně u Tomáše jedná? "Do leteckého duralu je zasazený nerezový nůž, který je výměnný. Takže by si s sebou mohl vzít i dvoje nože jako náhradní, kdyby se něco stalo. Nebyl bys závislý na místním brusiči, který by ti asi nevyhověl," radil Tomáši Vernerovi Petr Feldek.

A jak dlouho oba muži spolupracují? "Když jsem byl v Budějovicích, tak vždycky někdo dovezl hromadu bruslí panu Feldekovi. Přeci jen šlo o cestu až do Prahy. Nevídali jsme se přímo, ale moje brusle brousil od začátku. Vždy se někdo postavil do řady a místo, aby měl jedny boty, tak měl sportovní tašku a v nich jich měl třeba dvacet," vrátil se k začátkům své kariéry Tomáš Verner.

autor: ppe
Spustit audio