Budou se české speciální jednotky cvičit v Jordánsku?

22. říjen 2009
Zblízka

Příslušníci zvláštních sil musí být připraveni zasáhnout kdykoli a kdekoli prakticky po celém světě. To platí i pro české vojáky, kteří se ve stále větší míře zapojují do mezinárodních operací. K tomu však potřebují výcvik pro různé klimatické a geografické podmínky. Jordánsku právě pro tyto účely vybudovalo zřejmě nejmodernější výcvikový areál na světě.

"Tohle je asi nejlépe vybavené protiteroristické středisko na světě. Je totiž úplně nové. Teď vjíždíme do hustě obydlené oblasti a za chvíli budeme ve středu cvičného městečka. Tamhle je čerpací stanice, na střeše vidíte dvě bedny. Z nich vysíláme zvukové efekty, umíme napodobit výbuchy nebo kouř," vysvětlil poručík Mahmúd, který je naším průvodcem po výcvikovém centru krále Abdulláha, známém pod zkratkou KASOTC.

Na ploše několika kilometrů čtverečních se střídají různá prostředí. Městečko tvoří budovy o různých výškách a tvarech. Příslušníci zvláštních sil v nich nacvičují zneškodnění teroristů nebo jiných zločinců v bytech nebo domech. Čerpací stanice a budova banky slouží k nácviku zásahu při pokusu o loupež. O kus dál stojí rezidenční čtvrť. Městečko je ovšem jen jedním z možných prostředí.

"Máme tady šest zón. Celý prostor je, jak vidíte tamhle nahoře, obehnán vysokou zdí, aby se sem nemohl dostat nikdo nepovolaný. Tady máme sklad munice a střelnici na 150, 200 a 300 metrů, kde si můžete vyzkoušet své schopnosti při střelbě na různé druhy cílů," přiblížil poručík.

Řidiči zásahových vozidel si mohou vyzkoušet různé druhy podkladů - od pohybu po asfaltových ulicích městečka nebo vesnice, přes poušť, vyschlé koryto (vádí) až po skalnatý terén. Skály tady vytvářejí dokonce kaňon, kde by se docela dobře mohly natáčet příběhy Divokého západu.

Ve výcvikovém prostoru může probíhat až 17 různých kurzů. Své příslušníky sem posílají bezpečnostní agentury zabývající se ochranou politiků a jiných VIP osob, záchranáři, hasiči a zejména policejní i vojenská protiteroristická komanda.

"Zvláštní síly budou přebírat stále více odpovědnosti. Vzdalujeme se klasickým válkám, ve kterých stály tanky proti tankům. V blízké budoucnosti budou 90 procent vojenských operací provádět zvláštní jednotky. Úspěch a vítězství budou stále více záviset na tom, jak dobře jednotlivé státy tyto jednotky připraví. Peníze vložené do jejich výcviku jsou dobře investovanými prostředky," prohlásil při výročí otevření centra KASOTC jordánský král Abdulláh II.

S těmito slovy souhlasí i český ministr obrany Martin Barták, který KASOTC navštívil: "Jestliže někdy zaznívá kritika, že cvičení, a to se netýká jenom speciálních sil, je náročné, vzdálené a drahé, tak je to velmi krátkozraké. Pokud chceme mít plnohodnotnou a dobře vycvičenou armádu, musí zasahovat naprosto všude a v kterýchkoliv podmínkách."

To už přijíždíme na letištní plochu, kde stojí airbus. Je to letadlo, ve kterém elitní komanda trénují zásah proti únoscům. V křeslech sedí místo lidí figuríny, které se na pokyn z řídícího centra vymrští, což má prověřit rychlost reakce osvoboditelů.

"Všude kolem jsou kamery, který sledují veškeré dění na palubě. Řídící centrum může zapnout zvukové efekty, jako je například panický křik cestujících nebo pláč dítěte," přiblížil poručík Mahmúd.

"Účastníci tohoto programu tím nacvičují rychlé hledání dítěte na palubě, jeho zajištění a přepravu do bezpečí. Učí se, jak rychle evakuovat cestující. Po vstupu na palubu je nutné zavřít za sebou dveře, protože lidé mají sklon v panice utíkat k východu, a to by mohlo zkomplikovat situaci. Mohli by se zranit," doplnil zástupce velitele výcvikového centra Aref al-Sbíl.

Celý areál je prošpikovaný moderní komunikační technikou. Průběh nacvičovaných operací zaznamenává 386 důmyslně skrytých kamer a všechny nitky se sbíhají v řídící věži. Tam se obraz ukládá do paměti počítačů a účastníci kurzů pak mohou zpětně zjistit, jakých chyb se při akci dopustili a na co by si měli dát větší pozor.

Jordánské výcvikové středisko řídí Gary L. Harrel - americký generál ve výslužbě a bývalý šéf legendární elitní jednotky Delta. To už je samo o sobě zárukou kvality nabízených výcvikových programů.

autor: mdo
Spustit audio