Greenpeace protestovalo proti geneticky upraveným plodinám

"Nepovolte geneticky modifikovanou rýži na evropském trhu!" zaznělo před sídlem Evropské komise v Bruselu. Hnutí Greenpeace a několik farmářů tam přišlo žádat, aby komise odmítla registrovat další geneticky modifikované plodiny v Evropě.

Komisařce pro zdraví odevzdali petici se 180 tisíci podpisy proti povolení uvést geneticky modifikovanou rýži firmy Bayer na evropský trh. Obávají se možných rizik plynoucích z geneticky upravených plodin a přivezli s sebou i živoucí důkazy.

Pan Eduardo Campayo má farmu v Albacete ve středním Španělsku, kde pěstuje organické potraviny. Také mléko od jeho krav se prodává se značkou BIO. Pěstoval také kukuřici, ale sklizeň mu před 3 lety kontaminovala zrna geneticky modifikované kukuřice. Jeho sousedé ji přitom nepěstují. Museli ji k němu zanést ptáci nebo vítr.

Kvůli tomu ztratil zákazníky a pozici na trhu, kukuřici proto už dál nepěstuje. Do Španělska se už podle něj prakticky jiná než geneticky upravená kukuřice nedostane.

Stejného osudu se obává i farmář Peter Nillson ze Švédska. Kdyby se do jeho organicky pěstované kukuřice dostala geneticky modifikovaná, mohl by své ekohospodářství zavřít a hledat si jinou obživu.

"Greenpeace nevidí v geneticky modifikovaných plodinách šanci na nasycení lidí v zemích, kde je potravin nedostatek. Bojí se narušení různorodosti ekosystému," říká Marta Vetierová, která se v organizaci věnuje evropské politice povolování geneticky upravených rostlin.

Několik vědeckých studií dokázalo, že jediná dnes v Evropě povolená geneticky modifikovaná kukuřice má negativní vliv na biorozmanitost. Zasáhla motýly, vodní zdroje i půdu. Už tedy existují důkazy, že je nebezpečná pro životní prostředí.

Fakt, že se lidstvo obejde bez geneticky modifikovaných plodin, dokazovali aktivisté Greenpeace ochutnávkou chutných přesnídávek z organických potravin.

Petici 180 tisíc podpisů proti registraci geneticky upravené rýže firmy Bayer si přišla osobně převzít eurokomisařka pro zdraví Androulla Vassiliouová. Účastníky happeningu ujistila, že hlavním cílem komise je zajištění bezpečných potravin pro obyvatele Evropy. Nad bezpečností poživatin bdí vědecká agentura v italské Parmě.

"Pokud máme jasné a nepochybné vědecké podklady o tom, že je nějaký výrobek bezpečný, nezbývá nám nic jiného než jej povolit," uvedla eurokomisařka. Dodala však, že pokud bude mít pochybnosti o nezávadnosti geneticky modifikovaných plodin nebo dostane nové důkazy mluvící proti registraci takových produktů, bez váhání je nechá vědecky přezkoumat. "Vaši petici bereme velmi vážně," ujistila nakonec komisařka farmáře i aktivisty Greenpeace.

autor: pan
Spustit audio