Sáblíková své soupeřky už dobře zná

18. listopad 2009
Zblízka

Olympijské hry ve Vancouveru a české rychlobruslení - to je spojení, které by našemu sportu mělo přinést medaili, především v podání nejlepší armádní sportovkyně letošního roku Martiny Sáblíkové. Není to ovšem jen o její aktuální formě. Dvaadvacetiletá závodnice Novis Teamu a také její trenér Petr Novák musí rovněž bedlivě sledovat sílu soupeřek. Třeba jako o víkendu v nizozemském Heerenveenu, kde je rychlobruslení prakticky národním sportem.

Položili jste si někdy otázku, co má společného rychlobruslení s ostatními sporty? Jako první vás asi napadne, že toto odvětví patří mezi olympijské. Navíc v případě České republiky je spojené s medailovými ambicemi. I proto je třeba pečlivě sledovat konkurenci a vnímat v případě Martiny Sáblíkové jméno soupeřky, která se vedle ní postaví v daném závodě na ovál. Jak proto v tomto směru probíhá komunikace mezi Martinou a trenérem Petrem Novákem?

"Když je to na dlouhou trať, na tři nebo pět kilometrů, tak si říkáme, že to rozjede rychle a na konci pojede pomaleji a nechá se dojet. Pokud se jedná o patnáctistovku, tak jsme po Berlínu věděli, že bude startovat s Nesbitt, takže je to špatné, protože Nesbitt má rychlý začátek a je to její disciplína," uvedl trenér.

To se nakonec při víkendovém Světovém poháru v Heerenveenu potvrdilo. Jenže nejen z výsledků se dá poznat, jakou formu aktuálně soupeřka Martiny Sáblíkové má. "I když jsme na Světovém poháru, měřím si při tréninku kola druhých. Podle toho mohu určit, jak na tom vůči nim bude Martina. Moc jsme se nepletli," prozradil o sledování Petr Novák.

Možná vás napadá, jak početný realizační tým kolem Martiny je a kolik lidí má pozorování soupeřek takříkajíc na svých bedrech. Odpověď laiky překvapí. Odborníky zajímající se o rychlobruslení a dění kolem reprezentace ovšem rozhodně ne. "Sleduji to sám, protože je třeba sledovat nejenom to, co si změřím na stopkách, ale i jak se pohybují, jak jedou technicky dobře. Z toho už lze vytušit, jak to bude během závodu vypadat," řekl trenér.

A Martina Sáblíková? Jak ona vnímá sílu soupeřek a hlavně jak se na ně připravuje? "Záleží na jakou trať. Když to bude na trojku, tak soupeřky znám, ale nikdy nevím, jakou taktiku na mě mohou zkusit. Záleží, jaké je to jméno. Buď si je snažím uhlídat ze začátku, nebo obráceně, kdy se to snažím rozjet a pak se uvidí, jestli mě ke konci dojedou, nebo mi to vystačí až do konce," svěřila se.

Jiná je však například situace na patnáctistovce. "99 procent soupeřek má rychlejší start než já, takže se snažím jet hned od začátku a snažím se do toho jít. Bohužel se to někdy nepovede," vysvětlila.

Důležitou roli pochopitelně hraje také u rychlobruslení video. "Na trojce holky docela dost znám z videí. Jejich jízdy, kdo jak dokáže zrychlit v kterém kole. S Petrem je známe, takže jsme na to připraveni, ale každý závod je jiný a každý může zkusit něco jiného," doplnila rychlobruslařka.

Jistá je pak skutečnost, že Martina má u svých soupeřek respekt. "Samozřejmě chtějí všichni vyhrát. Také nechce nikdo nikomu ublížit. Řekla bych, že je to vzájemné," řekla.

Jenže stejně tak ostatní jistě dokonale znají silné i ty slabší stránky dvaadvacetileté české závodnice. "V jiných týmech na to mají lidi, kteří pozorují, jak jedou. Minulý rok před mistrovstvím světa se mi stalo, že lidé, kteří potkávali Martinu, zdravili na schodech: 'Ahoj Martino, budoucí mistryně světa.' Právě při tréninku Martina předváděla obrovské věci. Bylo vidět, že si to měřili a věděli, o čem mluví," uzavírá téma sledování soupeřek český reprezentační trenér Petr Novák.

Mimochodem, vůbec by se asi nezlobil, kdyby se pozdrav letos malinko změnil. Třeba na "Ahoj Martino, budoucí olympijská vítězko".

autor: ppe
Spustit audio