Martina Sáblíková vyrazila trénovat do arktických mrazů

13. leden 2010
Zblízka

Vedle soupeřů musejí sportovci bojovat také s nepřízní počasí. Česko o víkendu trápily sněhové přívaly, rychlobruslaře zase provázel v norském Hamaru třeskutý mráz. Jak s venkovní teplotou kolem minus 30 stupňů dokáže bojovat třeba Martina Sáblíková?

Norsko zasáhly v uplynulých dnech mrazy, které ani chladní Seveřané dlouho nepamatují. Sportovci si s tím však příliš hlavu nelámou. Pro rychlobruslaře extrémně nízké teploty nepředstavovaly žádný problém. Jako samozřejmost je při evropském šampionátu ve víceboji bral v Hamaru reprezentační trenér Petr Novák.

"Na velké mrazy máme letos štěstí. Když jsme odlétaly z Calgary do Salt Lake City, bylo minus 27 a přežili jsme to. Když jsme přiletěli sem, bylo minus 26 a přežíváme také," uvedl trenér.

Jenže obyčejný smrtelník si při vystoupení z vlaku na nádraží v Hamaru musel připadat jako jeden z hrdinů americké komedie Kokosy na sněhu vyprávějící o problémech jamajských bobistů cestou na olympiádu do Calgary. Co měl po ruce, oblékl na sebe. Martina Sáblíková však takové problémy neměla. Alespoň zpočátku.

"Hned po příletu na letiště jsme šli do auta, takže tam bylo docela teplo. Druhý den, když jsme šli na trénink, jsem si říkala, že je to nějaké divné, že je nějaká zima. Když jsme se pak v autě podívali na teploměr a zjistili, že je minus 25, tak mě to málem ranilo. Jinak je to dobré, ven vůbec nechodím," řekla Martina Sáblíková.

I tak se dá tedy s venkovní teplotou bojovat. Jenže vyjít se nakonec přeci jen musí. Například do obchodu, i když třeba jeden den bylo minus 33. "Když potřebujeme třeba pití, tak na sebe navlékneme všechno, co můžeme, a jdeme. Ale to bylo jenom jednou. Jsme v hale, kde se dá běhat, protože je máme v ní trávu, takže je to v pohodě," libovala si rychlobruslařka.

Jenže v pohodě to nemusí být pokaždé. I v hamarské hale byla někdy zima znát. "Když jezdí rolba, tak musí otevřít dveře a v zatáčce je pak hodně velká zima," vysvětlila.

Možná si ale Martina zavzpomínala na podmínky, které měla před rokem k tréninku a mistrovství republiky. Kousek od Košínova na zamrzlém rybníku uprostřed lesa mrzlo, až praštilo. "Na rybníku je zima poté, co dojedu, ale když jezdím, je mi teplo. Tady, než jsme došli do hotelu, měla jsem omrzlé všechny prsty, i když jsem měla rukavice," vzpomněla sportovkyně.

To bylo prý strašný, mumlala si v závěru odpovědi pod nos Martina Sáblíková. Navíc prý zimě nepřizpůsobuje ani přísun vitamínů nebo teplých nápojů. "Kvůli zimě nic víc nedělám," tvrdila. Ovšem trenér Petr Novák uvedl vše na pravou míru. Tak jednoznačné to není. "Závodníci se chrání teplým oblečením, stále nosí něco přes pusu, aby nedýchali studený vzduch, a berou vitamíny a minerály. Je pravda, že nejsme skleníkoví, trénujeme pořád pod otevřeným nebem, ale je to pro všechny stejné a nemáme v tom žádnou výhodu," řekl Petr Novák.

A čím se chrání naopak reprezentační kouč? "Já se chráním nějakým dobrým pitím, které má aspoň 40 procent," prozradil. Tím ovšem Petr Novák zahříval jen sám sebe. Na ostatní v týmu jaksi zapomněl. "Nic jsem nedostala, na mě asi zapomněl," dovolila si na závěr kritizovat svého trenéra dvojnásobná evropská šampiónka ve víceboji Martina Sáblíková.

autor: ppe
Spustit audio