Šestiletá Jaruška "válí" v páté třídě

2. únor 2010
Zblízka

Pětiletý prvňáček na českých školách letos v září nebude už výjimkou. Poprvé tak mimořádně nadané děti mohou zasednout do školních lavic. Co však šestiletá holčička v páté třídě? Je to běžné? Právě že vůbec ne. Takové příběhy ovšem existují. Jako ten Jaruščin.

Slabý hlásek v dálce patří šestileté Jarušce. Je jí šest let, ale přesto není typickým prvňáčkem. Po pár týdnech v první třídě totiž byla přeřazená hned do čtvrté. Na některé předměty chodí s dětmi z páté třídy. Je mimořádně nadaná. Jaruška už ve dvou letech uměla číst, vypráví její maminka.

"Do jednoho roku to bylo miminko. V sedmi měsících už stála a běhala, vzala to hopem. V jednom roce začala kreslit kroužky, kolečka," popisuje maminka.

Jednoho lednového rána jsem proto zaťukala na dveře 5. A a zeptala se Jarušky, co ji nejvíce baví. "Nejvíc mě baví matika, protože je lehká. Teď máme desetinná čísla," svěřuje se Jaruška s tím, že ji však příliš nebaví dělat domácí úkoly.

Jaruška zvládá dobře matematiku. Problémy má ovšem se psaním, jak říká její třídní učitelka. "Přeci jenom je to malá holčička, která patří do první třídy. Když tedy píšeme písemné práce, musím jí dávat takovou práci, aby se ruka neunavila. V českém jazyce už ty vědomosti nejsou tak dobré jako v matematice, ale je schopná si je velice brzy doplnit," vysvětluje učitelka.

Během krátkého vyprávění šestileté holčičky jsem pozorovala i ostatní děti. Jaruška je sice mimořádně nadaná, ale oproti nim malá, hubená a křehká. Její spolužačky jsou o čtyři roky starší a už se pomalu začínají líčit. Podle třídní učitelky ji všichni mají rádi. Ale její nadání jí vůbec nezávidí.

Jarušku do páté třídy učitelé nepřeřadili jen tak. Ze zákona musí každé dítě, které přeskočí třídu, složit zkoušky. Když tedy Jaruška všechny splnila, škola se s rodiči rozhodla, že Jaruška zkusí zvládnout učivo čtvrté a páté třídy zároveň.

Rodiče měli štěstí. Ne každá škola se individuálním způsobem věnuje mimořádně nadanému dítěti. Jenže někteří odborníci vidí problém v tom, že Jaruška přeskočila hned tři třídy. Ani dětský psycholog Václav Mertin by takovou cestu nevolil. Škola podle něj nemá jen vzdělávací funkci, ale i výchovnou a socializační.

"Jako psycholog bych to vnímal negativně, protože si neumím představit, že ta holčička může být vyspělá tělesně, sociálně, emočně..." říká psycholog.

Malá, křehká, ale nadaná dívka se velmi rychle může stát obětí šikany. Odborníci totiž doporučují, aby míra přestupů z nižšího do vyššího ročníku byla maximálně dva roky. U Jarušky to jsou tři. Podle psychologa Václava Mertina by i Jaruška mohla chodit do první třídy a zároveň na zájmové kroužky.

To však Jaruška zvládá i tak a v první třídě se nudí. V té páté je zatím, podle rodičů, spokojená a vymýšlí si i vlastivědné projekty. Rodiče Jarušky už přemýšlejí o tom, že by jejich šestiletá dcera mohla pomalu jít na víceleté gymnázium.

autor: klb
Spustit audio