Vytopené lidi matou protichůdné informace

9. srpen 2010
Zblízka

Informace, informace, informace. Přesně to potřebují lidé během povodní, aby se dokázali připravit na nejhorší, a přesně to během katastrofického víkendu mnozí postrádali. Ovšem paradoxně stejně na tom byli i lidé, kteří měli informací příliš a každou jinou. Výsledkem je chaos a nervy k prasknutí, jak jsem se přesvědčil na řece Ploučnici v severních Čechách.

„Televize řekne něco jiného, policajt řekne něco jiného a krizový štáb řekne něco jiné, takže jde jenom o to, co bude,“ uvedl muž hledící na rozvodněnou řeku. Lidé stojí na břehu a diskutují, protože mezi ně přišel policista a oznámil, že se hladina zvedne o dalšího až půl metru. Nevědí, jestli tomu mají věřit, protože každou chvíli dostávají jinou informaci. Mají v hlavách zmatek.

„Tato místnost byla dodělaná v prosinci. Všechno je na vyhození, všechno je podmáčené. Budeme opět vysoušet a má přijít další voda, takže to, co jsme dneska udělali, je k ničemu, protože to přijde znova. Jestli nám něco dají, tak určitě budeme žádat o nějaké peníze. Máme hypotéku a už nemáme žádné prostředky, abychom to znovu opravili. Na hypotéku padne jeden náš plat a z druhého žijeme. Abychom to celé znovu předělávali, na to nemáme,“ ukazuje mi spoušť Ivana Králová, která bydlí ve vesnici Malá Veleň - Soutěsky pět kilometrů před Děčínem.

Škody po povodni ve Frýdlantu

S rodinou se přistěhovala před dvěma lety a o povodni tady nikdo předtím neslyšel. Proto mají dům i pojištěný. Stojí na břehu Ploučnice a se sousedy přemýšlí, proč jim každý o povodňové vlně říká něco jiného.

„Dostáváme nekvalifikované informace od lidí, kteří jsou kompetentní. Zblázní lidi, kteří vystěhují celý barák, a potom nic nepřijde. Stejné informace říkají i ostatním lidem, ale ti jim už nevěří, takže barák nevystěhují, ale povodeň přijde. Nezabráníme stoupání vody, ale kompetentní lidé by měli dávat kompetentní informace. Je tu možnost být napojený na informační systém prostřednictví SMS, ale zatím jsme to nepotřebovali,“ stěžuje si obyvatel vesnice, jehož dům se nachází výše od řeky.

Povodně Frýdlantsko

„Přijeli za námi policajti s tím, že to je všude a že si budeme muset pomoci sami, že nám nikdo nepomůže,“ zoufá si Ivana Králová. „Nejde o policisty, ale o to, co říká televize. Reportér telefonuje, že se někde protrhla hráz, a přitom dole ještě běží titulek, že se neprotrhla. To lidi hodně klame,“ doplňuje Lubomír Fogl.

To, co říká, myslí si i sousedé. Jako stébla se chytají každé nové informace a přitom každá nová zpráva jen zvyšuje chaos. Jedinou smutnou jistotu mají, že je voda vyplaví znovu. Čekání na povodňovou vlnu je ale na nervy.

Horní Police - povodeň

Zvětšit mapu: Malá Veleň-Soutěsky
autor: lsm
Spustit audio